25.10.2010

Безоплатна передача товарів

Відповідь на запитання

Безоплатна передача товарів

 

Добридень, підкажіть, як в «1С:Бухгалтерії 8» платформа 8.2 (реліз 1.1.17.3) списати товари, які наше підприємство безоплатно передає іншій юридичній особі?

І. Іванець, м. Луганськ

Відповідає Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Якщо товар первісно купувався для використання в господарській діяльності підприємства, то перед його списанням потрібно провести документ «

Изменение налогового назначения запасов» (рис. 1). Чому виникає така необхідність? У програмі здійснюється контроль використання товарів за видом діяльності, для якого придбавався товар. Тому, якщо ви спробуєте списати товари, куплені для використання в господарській діяльності, на негосподарську, то документ просто не буде проведено.

У документі «

Изменение налогового назначения запасов» на закладці «Товары» слід вказати товар, який ви збираєтеся безоплатно передавати іншій організації, та у графі «Новое налоговое назначение» зазначити вид «Нехоз. д-сть, не обл. НДС» (рис. 1). Провівши документ, у бухгалтерському обліку нарахуємо податкові зобов’язання, оскільки відбувається втрата права на податковий кредит. А в податковому обліку буде збільшено валові доходи.

Вид діяльності скориговано. Тепер можемо списувати товари з балансу. Використовуємо для цього документ «

Списание товаров» з видом операції «Товары, продукция» (рис. 2). Після проведення документа буде сформовано проводку Дт 949 — Кт 281.

І на підставі документа «

Изменение налогового назначения запасов» вводимо податкову накладну з видом операції «Условная продажа». Проводки, сформовані документом, наведено на рис. 3.

Якщо товари, що віддаються безоплатно, придбавалися для використання в негосподарській діяльності, достатньо буде документа «

Списание товаров».

 

Чекаємо ваших листів на електронну адресу редакції

id@bk.factor.ua. Успіхів у роботі!