11.04.2011

Переплата ПДФО

Відповідь на запитання

Переплата ПДФО

 

Добридень! Підкажіть, будь ласка, як в «1С:Бухгалтерії 8.1» (реліз 1.1. 23.1) урахувати переплату податку на доходи, що відбулася внаслідок помилки, допущеної в платіжному дорученні?

С. Іващенко, м. Одеса

Відповідає

Ірина АФАНАСЕНКО, консультант «Б & К»

 

У програмі факт переплати ПДФО відображається в декілька етапів. Для більшої наочності пропоную змоделювати схожу ситуацію і вже на конкретному числовому прикладі виконати в програмі всі необхідні дії.

Приклад

При виплаті заробітної плати за лютий 2011 року до бюджету було перераховано податок на доходи в сумі 3

41,34 грн. замість нарахованих 314,34 грн.

Перший етап

. Оформляємо документ «Зарплата к выплате» з видом виплати «Очередная выплата», при цьому не повинна враховуватися сума переплати з ПДФО (рис. 1).

Другий етап

. Створюємо документ «Зарплата к выплате» з видом виплати «Перечисление НДФЛ (без выплаты зарплаты)» на суму переплати податку на доходи. Документ можна заповнити за характером виплати, потім уручну відкоригувати суму ПДФО в колонці «Налог», а в колонці «Доход» нічого вказувати не потрібно (рис. 2).

Оскільки облік ПДФО є персоніфікованим, то суму переплати відображаємо для конкретного працівника або працівників.

Третій етап

. Оформляємо платіжне доручення на перерахування суми податку на доходи так, як показано на рис. 3. У табличній частині платіжного доручення окремо вказуємо суму ПДФО за основною відомістю «Зарплата к выплате» та суму переплати за відомістю «Зарплата к выплате» з видом виплати «Перечисление НДФЛ (без выплаты зарплаты)».

Для того щоб урахувати переплачену суму податку на доходи в наступних періодах, документ «Зарплата к выплате» за березень 2011 року слід оформити з видом виплати «Очередная выплата с погашением долгов». Заповнення здійснюється натисненням на кнопку «Заполнить → По характеру выплаты» (рис. 4).

Далі, як завжди, оформляємо платіжне доручення на перерахування податку на доходи.

У разі недоплати ПДФО виплата зарплати оформляється з урахуванням фактично перерахованої суми податку у звичайному режимі, а в наступному звітному періоді недоплачена сума податку на доходи враховується за допомогою документа «

Зарплата к выплате» з видом виплати «Очередная выплата с погашением долгов».

 

Успіхів у роботі та якомога менше помилок!