25.04.2011

«1С:Бухгалтерія 8» та перехідні моменти в обліку ОЗ

Стаття

«1С:Бухгалтерія 8» та перехідні моменти в обліку ОЗ

 

З 1 квітня втратив чинність Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР та набув чинності розд. III Податкового кодексу України. Докладно про перехідні моменти в обліку ОЗ ви могли прочитати в статті Т. Войтенко «Основні фонди (засоби): перехідні нюанси». Зараз же давайте розберемося, як реалізувати деякі моменти перехідних положень в «1С:Бухгалтерії 8», реліз 1.1.25 (від 4 березня 2011 року), згідно з рекомендаціями, наданими фірмою «1С» в листі № 13356 від 04.04.2011 р.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Першим кроком на шляху до реалізації вимог розд. III ПКУ буде проведення інвентаризації станом на 01.04.2011 р. Метою цієї інвентаризації є отримання переліку об’єктів ОЗ та інших необоротних і нематеріальних активів для їх податкового обліку в розрізі відповідних груп, обумовлених п. 145.1 ПКУ, та визначення вартості таких об’єктів.

Нагадаю, що сформувати інвентаризаційний опис за ОЗ у програмі можна за допомогою документа «

Инвентаризация ОС», для НМА — «Инвентаризация НМА»*.

*

Докладніше про інвентаризацію в «1С:Бухгалтерії 8» ви можете прочитати в «Б & К», 2010, № 23.

Під час проведення інвентаризації ОЗ слід звернути увагу на методи нарахування амортизації, що використовуються в бухгалтерському обліку. Якщо вони не відповідають методам, дозволеним у ст. 145 ПКУ, їх слід змінити на дозволені, а заразом порівняти встановлені для ОЗ строки корисного використання з тими, що наведені в розд. III ПКУ.

Таким чином, наступним нашим кроком буде приведення методів нарахування амортизації ОЗ у бухгалтерському обліку у відповідність до

ст. 145 ПКУ. Ця процедура необхідна для коректного ведення бухгалтерського обліку в програмі.

Ще в релізі 1.1.25 (від 4 березня 2011 року) з’явилася можливість змінити спосіб нарахування амортизації для ОЗ та НМА. Для цього робимо так:

— відкриваємо документ «

Изменение параметров начисления амортизации ОС» (рис. 1). Він призначений для відображення змін у регістрі відомостей про об’єкти основних засобів для цілей бухгалтерського та податкового обліку;

— формуємо список ОЗ, у графі «

Способ начисления аморт. (БУ)» указуємо новий спосіб нарахування амортизації та проводимо документ.

Якщо потрібно змінити строк корисного використання ОЗ, застосовуємо цей же документ, заповнивши в ньому графи «Срок использ. (БУ)» та «Срок для амор. (БУ)».

Провівши документ «Изменение параметров начисления амортизации ОС», ви побачите, що він не сформував жодних проводок, а лише змінив значення відповідних ресурсів у регістрах відомостей, які зберігають інформацію про основні засоби (рис. 2).

При проведенні документа ці відомості записуються в регістр та використовуються документом «Закрытие месяца» при нарахуванні амортизації в місяці, наступному за місяцем зміни параметрів.

Для НМА необхідно використовувати документ «

Изменение параметров начисления амортизации НМА». З його допомогою можна змінити параметри нарахування амортизації НМА (наприклад, новий строк корисного використання в разі його зміни, вартість для нарахування амортизації, обсяг продукції (робіт), спосіб нарахування амортизації).

 

Поки це все, що вдасться зробити в обліку ОЗ, оскільки механізм переходу на вимоги, висунуті розд. ІІІ ПКУ, в релізі 1.1.25 не реалізовано. Залишається лише одне — чекати чергових оновлень.