25.04.2011

Розрахунки в роздробі платіжною карткою

Відповідь на запитання

Розрахунки в роздробі платіжною карткою

 

Наше підприємство планує встановити в роздрібній точці термінал та надати можливість покупцям розплачуватися пластиковими картками. У зв’язку з цим виникло запитання, як вести в «1С:Бухгалтерії 8» облік таких розрахунків?

А. Ватрушкіна, м. Харків

Відповідає

Ганна САРАЄВА , консультант «Б & К»

 

Не хвилюйтесь, у програмі є можливість вести розрахунки з роздрібними покупцями, якщо вони розплатилися платіжною або кредитною банківською карткою. Розглянемо приклад таких розрахунків в «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.1.25).

 

ЗВІТ ПРО РОЗДРІБНІ ПРОДАЖІ

Інформацію про продані в роздробі товари вносять до програми за допомогою документа «

Отчет о розничных продажах». Він може бути оформлений як при продажах з оптового, так і з роздрібного складу. За допомогою цього документа може бути зафіксовано продажі товарів у неавтоматизованій торговельній точці.

На рис. 1 наведено звіт про роздрібні продажі за 13.04.2011 р. На закладці «

Товары» указують найменування реалізованого товару, його кількість, ціну, унизу документа виводиться загальна сума реалізації за день.

Щоб відобразити оплату банківськими картками, перейдемо на закладку «Платежные карты и банковские кредиты». Перша графа — «Вид оплаты», значення в ній вибираємо з однойменного довідника. У довіднику зберігається інформація про різні види оплати роздрібним покупцем. Елемент довідника наведено на рис. 2. У реквізиті «Тип оплаты» указують вид банківської картки — платіжна чи кредитна.

Заповнивши «

Отчет о розничных продажах», проведемо його. У результаті буде сформовано проводки, зображені на рис. 3.

Оскільки в нашому документі є декілька варіантів оплати, то для відображення виручки було задіяно проміжний рахунок 36Р «Розрахунки з роздрібними покупцями» з розподілом за способами оплати.

 

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ, ЩО надійшЛИ

На підставі звіту про роздрібні продажі вводимо документ «

Приходный кассовый ордер» на суму оплати отриманою готівкою. Але в нашому випадку проведений документ не сформує проводок (необхідні проводки були сформовані документом «Отчет о розничных продажах»).

Оформити надходження грошових коштів за проданий у роздріб товар, який оплачено банківськими картками, можна документом «

Платежное поручение входящее» з видом операції «Поступление от продаж по платежным картам и банковским кредитам».

 

Як бачите, облік розрахунків з покупцями, які оплатили покупку в роздрібному магазині за допомогою пластикової картки, не спричинить додаткового клопоту. Усе просто і зрозуміло. Успіхів у роботі!