08.08.2011

Заповнення звітності в OPZ

Відповідь на запитання

Заповнення звітності в OPZ

 

У попередньому номері йшлося про заповнення Декларації з податку на прибуток у програмі «Податкова звітність» (OPZ). Сьогодні ми розглянемо питання щодо складання в програмі інших звітів, таких як Податкова декларація екологічного податку, туристичного збору та звіт суб’єкта малого підприємництва.

Відповіді підготувала

Олександра ВІНЦЕВИЧ , радник податкової служби ІІІ рангу

 

Заповнила бланк «Податкова декларація екологічного податку». Начебто заповнила всі реквізити, але при перевірці структури програма «Податкова звітність» (OPZ) видає помилку: «

Документ не пройшов перевірку структури:Error parsing "as unsignedLong datatype. The element: ‘HKOATUU’ has an invalid value according to its data type.» Підкажіть, що я ще не заповнила?

 

По-перше, ви не заповнили такий реквізит, як «

Код органу місцевого самоврядування за місцем перебування платника на податковому обліку в органах державної податкової служби (за основним місцем обліку) за КОАТУУ». Його треба відобразити в третьому полі зазначеного бланка (в якому надається інформація про самого платника).

До речі, КОАТУУ розшифровується як Класифікатор об`єктів адміністративно-територіального устрою України (з ним можна ознайомитись в Інтернеті). Наприклад, Деснянському району м. Києва належить код 8036400000.

По-друге, навіть тоді, коли вказане поле буде заповнено, все одно програма видасть помилку, щоправда, вже іншу: «

Документ не пройшов перевірку структури:Error parsing "as unsignedLong datatype. The element: ‘HKOATUU1’ has an invalid value according to its data type. »

Ця помилка буде свідчити про те, що і в іншому подібному полі відсутній показник. Річ у тім, що в четвертому полі (а в ньому надається інформація про мiсце розміщення стаціонарних джерел забруднення та/або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів, місцезнаходження пунктів продажу палива) обов’язково також повинен стояти код органу місцевого самоврядування за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення та/або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів, за місцезнаходженням пунктів продажу палива (за неосновним місцем обліку платника) за КОАТУУ.

Щойно і цей код буде проставлений, за відсутності інших помилок при перевірці структури програма «Податкова звітність» (OPZ) більше не видаватиме помилок.

 

Що треба поставити в полі під назвою «

Код організаційно-правової форми господарювання» Податкової декларації туристичного збору?

 

В мережі Інтернет ви маєте можливість відкрити «Класифікатор організаційно-правових форм господарювання (КОПФГ)». Саме він містить

коди організаційно-правової форми господарювання. Наприклад, приватне підприємство має код 120, державне підприємство — 140, комунальне підприємство — 150, товариство з обмеженою відповідальністю — 240 тощо.

Звертаємо увагу на те, що у версії 1.29.15 розробники програми «Податкова звітність» (OPZ) під час перевірки структури зробили можливим контроль програми за вказаним показником. У версії 1.29.16 зазначений контроль програма вже не здійснює, але цей показник все одно має бути заповнений.

Заповнила звіт суб’єкта малого підприємництва в OPZ та зробила перевірку структури, але програма пише: «

Документ не пройшов перевірку структури: Element content is invalid according to the DTD/schema. Expecting: H1KY, HHY, H3KV, HY.». Що це все значить і що робити, бо через цю помилку документ зберігається не у відповідному форматі?

Програма «Податкова звітність» (OPZ) дає вам підказку про те, що ви забули заповнити друге поле під назвою «

Звітний період». Як тільки ви зробите клік на блакитному прямокутнику, який розташований ліворуч від слів «II квартал», у цьому прямокутнику автоматично буде проставлено «Х». Подальша перевірка структури (якщо всі інші показники заповнені правильно) помилок більше не виявить.