22.08.2011

Коментар до постанови правління ФСС з ТВП від 27.04.2011р. № 23

Стаття

Коментар

Звітувати перед «лікарняним» Фондом можна буде через Інтернет

 

Одразу, щойно з’явився Тимчасовий порядок формування та приймання звітів по коштах Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП на магнітних носіях, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 03.03.2006 р. № 7, всім стало зрозуміло, що довго цей документ не працюватиме. Адже його розробники виходили з дещо хибних уявлень про сучасні інформаційні технології. Наприклад, вони чомусь вважали, що використання дискет триватиме ще дуже-дуже довго, отже й передбачили лише такий спосіб передачі звітності. Хоча й у 2006 році дискети вже частіше можна було знайти в антикварних магазинах, аніж у комп’ютерних.

Попри всі прогнози Тимчасовий порядок протримався понад 5 років. Не в останню чергу це сталося тому, що на місцях працівники Фонду не надто зважали на застарілі приписи цього документа і приймали звітність не лише на дискетах, а й на CD, DVD та флешках, а деінде — й електронною поштою.

Отже, тепер у нас є — вже постійний — Порядок подання страхувальниками електронних документів до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Згідно з ним головним засобом передачі електронної звітності є електронні комунікаційні мережі.

При цьому вибір між електронною та паперовою формами звітності залишається прерогативою самих користувачів. Звертаємо увагу на те, що дві зазначені форми є альтернативними, тобто здавання звіту в електронному вигляді звільняє страхувальника від складання паперової звітності (на відміну від процедури, що діяла раніше, коли електронна звітність мала дублюватися паперовою).

 

Олексій Кузнєцов