28.02.2011

Звіт ЄСВ — огляд оновлень

Стаття

Звіт ЄСВ — огляд оновлень

 

Оновлення програм, що стосуються складних персоніфікованих звітів (яким цілком можна визнати і звіт з ЄСВ), майже традиційно радують нас на початку лютого. Тому часу на те, щоб розібратися в нюансах настроювання та створення електронних версій цього звіту, у бухгалтера, який живе в режимі «річного звіту», часто-густо не вистачає. Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам подолати технічні питання при створенні звіту.

Наталія Григор’єва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відразу зауважимо, що мета цієї статті — ознайомити вас з черговими оновленнями актуальних програм для створення звіту про суми нарахованого ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування згідно з постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — постанова № 22-2). Про нормативні ж нюанси заповнення цього звіту ви можете прочитати докладніше в «Б & К», 2011, № 3 у статті «Звітність з ЄСВ: заповнюємо разом».

 

«Бест Звіт Плюс» та «АРМ-ЗС»

Незалежно від того, ведете ви облік у спеціалізованій бухгалтерській програмі чи рисуєте журнали та відомості олівцем на аркушах зошита, законодавець зобов’язав подавати йому дані в електронному форматі з використанням рекомендованого безоплатного програмного забезпечення. Також на користь подання звітності електронною поштою говорить нав’язлива вимога Пенсійного фонду України (далі — ПФ) подавати звіти особисто директором або головним бухгалтером, що, погодьтеся, не завжди доречно в умовах завантаженості останнього.

Отже, ту саму програму з ПФ «АРМ Звіт Страхувальника» (далі — АРМ-ЗС) та всі оновлення до неї вам безоплатно надають на ваш носій у будь-якому відділенні ПФ. Цю програму розроблено з використанням технології програмного комплексу «Бест Звіт Плюс» згідно з договором між Інформаційним центром персоніфікованого обліку ПФ та ТОВ «Бест Звіт». Отже, програма «Бест Звіт Плюс» фактично є урізаним за можливостями АРМ-ЗС. Тому ми рекомендуємо нашим читачам не витрачати час на похід до ПФ, а відразу скачати демо-версію «Бест Звіт Плюс» (з відкритою можливістю формування звіту з ЄСВ та 1ДФ) з сайта розробника за адресою

ftp://ftp.bestzvit.com.ua/BZPLUS .

Порада Якщо ви вже встигли встановити та внести дані щодо працівників та зарплату до АРМ-ЗС, перехід на «Бест Звіт Плюс» можна здійснити дуже просто. Потрібно в файлі «C:\Program Files\ARM ZVIT\ZForever.ini» замість «АRМРFU=1» зазначити нуль, тобто «АRМРFU=0» і АРМ-ЗС змінить інтерфейс на «Бест Звіт Плюс». Повідомлення «Увага! Програма працює в демонстраційному режимі» хай вас не лякає, програма дає можливість здавати звіти до ПФ. Крім цього, за наявності інтернет-зв’язку вам не потрібно спеціально стежити за появою нових оновлень: при запуску «Бест Звіт Плюс» сама відстежує та завантажує свіжі оновлення програми.

Компанія «Бест Звіт» першою випустила оновлення для ЄСВ. Версія програми «

BEST-ZVIT V. 8.96», що містить новий модуль «ЄДИНИЙ ВНЕСОК», з’явилася на сайті компанії www.bestzvit.com.ua уже 10 січня 2011 року. Оновивши програму до цього реліза, ви зможете створювати та редагувати місячні звіти, які згідно з п. 3.1 постанови № 22-2 подають:

— роботодавці (юридичні особи), які використовують працю найманих осіб на умовах трудового договору (контракту) чи інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем);

— ФО-СПД, які використовують працю фізичних осіб, за цих осіб;

— районні (міські) управління праці та соціального захисту населення;

— страхувальники за осіб, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України, інших військових формуваннях, Службі безпеки України, органах Міністерства внутрішніх справ України та в органах і підрозділах цивільного захисту;

— страхувальники за осіб з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової та альтернативної служби), осіб рядового і начальницького складу.

Через меню «

Звітність → Єдиний Внесок» відкривається вже знайомий за персоніфікованим звітом діалог з переліком таблиць (рис. 1). У тих, хто хоча б раз заповнював щомісячний звіт до ПФ, не повинно виникнути технічних труднощів при складанні цього документа в новому варіанті. Однак є важливий нюанс, на який слід звернути увагу. У довіднику «Картка установи» на закладці «Пенсійний фонд» з’явилися додаткові поля для зазначення реквізитів «Клас професійного ризику» та «Тип організації» (рис. 2), на підставі яких автоматично заповнюватимуться поля в шапці Таблиці 1 та розраховуватимуться відповідні суми.

 

Також у меню «Довідка» модуля «Єдиний Внесок» з’явилися нові нормативні документи для роботи:

— «Звітність → Єдиний Внесок → Довідка → Виклик довідки → Інструкція з "ПОДАННЯ ЗВІТУ З ЄДИНОГО ВНЕСКУ ДО ПФУ"»;

— «Звітність → Єдиний Внесок → Довідка → Нормативні матеріали — в одному документі одночасно витяг з Постанови Правління ПФУ № 22-2 "ПОРЯДОК формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування"».

Розробники постійно виправляють та розширюють можливості програми. На момент написання статті на сайті була доступна версія 8.97.

 

«1С:Бухгалтерія для України», реліз 7.70.281

Для користувачів, які ведуть облік у програмі «1С:Бухгалтерія 7.7», розрахунок зарплати з ЄСВ став можливий з моменту оновлення до реліза 7.70.281, який надається на лютневому диску ІТС. У цьому оновленні реалізовано механізми обліку та відображення ЄСВ з 01.01.2011 р. з урахуванням змін у нормативних актах. Також унесено зміни до обліку ПДФО у зв’язку з набуттям чинності з 01.01.2011 р. Податковим кодексом.

Після оновлення конфігурації в довіднику «

Налоги и отчисления» з’являться нові елементи для утримання та нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Перед початком роботи необхідно встановити відповідну вашій категорії професійного ризику ставку збору. Для цього потрібно змінити історію значення елемента «Единый соц.взнос с фонда з/п» у групі «Налоги и отчисления с фонда з/п» у довіднику «Налоги и отчисления», як показано на рис. 3

Слід зауважити, що така реалізація механізму нарахування ЄСВ у 281 релізі передбачає, що всі фірми, які ведуться користувачем в одній інформаційній базі, мають однакову категорію виробничого ризику, а отже, і ставка нарахування ЄСВ у всіх однакова. Проте якщо ставки на підприємствах не однакові, що цілком може бути при незбігу видів діяльності, то виникає проблема з неправильним розрахунком ЄСВ при нарахуванні документів із зарплати та їх подальшому перепроведенні. Сподіваємося, що в наступних релізах розробники врахують цю ситуацію та додадуть можливість зазначення для кожної фірми свого значення ставки ЄСВ.

На тому ж лютневому диску ІТС надано і форми звітності за I квартал 2011 року, що містять регламентований додаток 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України», затверджений постановою № 22-2.

Щоб завантажити нові звіти до програми, насамперед розпакуйте архів. Після цього на диску вашого комп’ютера з’явиться папка, що містить 5 файлів, один з яких найважливіший —

rp11q1.exe.

Тепер потрібно запустити власне «1С:Бухгалтерію», відкрити регламентовані звіти («

Отчеты → Регламентированные отчеты») та завантажити звітність за I квартал 2011 року. Нагадую: для цього потрібно натиснути на кнопку «Загрузить» та у вікні, що відкрилося, вибрати файл з новим випуском звітності (rp11q1.exe), як це показано на рис. 4.

Після того як процедуру завантаження буде завершено, у списку «Группа отчетов» з’явиться пункт «Отчетность за 1 квартал 2011 года». Вибираємо його, і нижче у списку звітів знаходимо розділ «Органы Пенсионного фонда», в якому і знаходиться «Отчет в Пенсионный фонд (ЕСВ)» — він-то нам і потрібний (рис. 4).

У випуску звітності за I квартал 2011 року для «1С:Бухгалтерії 7.7» є весь необхідний та достатній для всіх госпрозрахункових підприємств і організацій набір таблиць додатка 4, а саме:

— Таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску»;

— Таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб»;

— Таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за осіб, які проходять строкову військову службу»;

— Таблиця 4 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми грошового забезпечення»;

— Таблиця 5 «Трудові відносини застрахованих осіб»;

— Таблиця 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам»;

— Таблиця 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»;

— Таблиця 8 «Відомості про осіб, які відповідно до Закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку…»;

— Таблиця 9 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу».

Для швидкого переходу між таблицями звіту призначено кнопку «Перейти >» у верхньому ряду кнопок на панелі управління звіту — вона знаходиться безпосередньо над його формою в тому самому вікні (рис. 5).

Виходитимемо з того, що картку вашої фірми в довіднику «Фирмы» заповнено та всі дані про працівників унесено до довідника, у зв’язку з чим необхідність ручного заповнення форми зведено до мінімуму.

Порада Переконавшись у правильності всіх відомостей та показників звіту, про всяк випадок збережіть його, натиснувши кнопку «Действия >» та вибравши з випадного меню команду «Сохранить». Це особливо важливо зробити, якщо ви вручну правили будь-які показники звіту. Адже при повторному автоматичному заповненні звіту всі виправлення буде втрачено, а маючи збережений звіт, його можна буде просто відновити.

Готовий звіт ви, імовірно, захочете роздрукувати — для цього призначено кнопку «

Печать». Але її натиснення не призведе до негайного виведення звіту на друк, а лише виконає підготовку «макета звіту», у процесі чого в нижній частині вікна можуть з’явитися якісь повідомлення, що не є критичними (наприклад, про те, що не заповнена Таблиця 6). І вже готовий макет можна роздрукувати командою «Файл → Печать» у головному меню програми або кнопкою із зображенням принтера на загальній панелі інструментів.

Роздрукувавши звіт, пригадайте таке: якщо на підприємстві працюють більше 5 застрахованих осіб, то звіт необхідно подавати в електронному вигляді із застосуванням програми «АРМ-ЗС». Це важливий момент: створивши звіт на підставі облікових даних в «1С», вам необхідно зберегти (вивантажити) його у форматі

*.dbf, вибравши з випадного меню «Действия >» пункт «Сохранить файлы в *.dbf». Потім отримані dbf-файли потрібно імпортувати до програми «Бест Звіт Плюс» (АРМ-ЗС) через меню «Звітність → Єдиний внесок — Звіт — Імпорт з dbf» (рис. 6).

 

«1С:Підприємство 8.Бухгалтерія для України»

Реалізація схеми обліку та відображення ЄСВ були внесені до конфігурації розробниками ще в січневому оновленні (реліз 1.1.21). Установивши його, користувач діставав можливість використовувати ці механізми при нарахуванні зарплати. Щоб коректно внести зміни до довідників та встановити ставку ЄСВ виходячи з категорії професійного ризику, розробники включили до конфігурації обробку «

Помощник начала учета ЄСВ» (рис. 7), яку можна викликати з меню «Сервис». Користувачу перед початком роботи в конфігурації потрібно запустити цю обробку та послідовно заповнити всі діалоги, що пропонуються програмою.

Обробка «Помощник начала учета ЄСВ» створить документи «Ввод сведений о плановых начислениях работников организации», в яких призначить новий вид утримань та нарахувань для зазначених категорій працівників підприємства. Після цього користувач може нараховувати та вводити документи розрахунку зарплати за 2011 рік.

Звітність з ЄСВ у конфігурації з’явилася тільки після оновлення до версії 1.1.22 з лютневого диска ІТС.

У групі «Регламентированные отчеты» знаходимо «Отчет по Единому социальному взносу». Заповнивши уважно всі поля для формування електронного файлу, вивантажуємо звіт у dbf-формат (кнопка внизу звіту «Выгрузить (в файлы *.dbf)» (рис. 8), щоб імпортувати його до програми «Бест Звіт Плюс» (АРМ-ЗС).

 

Успішного вам формування звітів та безпроблемного їх здавання. Якщо у вас виникнуть запитання, пишіть на

bk@id.factor.ua і ми допоможемо вам подолати будь-які труднощі!