24.01.2011

Річний перерахунок податку з доходів фізичних осіб

Стаття

Річний перерахунок податку з доходів фізичних осіб

 

Випадки проведення перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податків у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг (далі — ПСП) установлено Законом про податок з доходів фізичних осіб*. Згідно з п.п. 6.5.2 цього Закону такий перерахунок здійснюється, зокрема, за результатами кожного звітного податкового року.

Ірина АФАНАСЕНКО

, консультант «Б & К»

 

* Незважаючи на те що цей Закон утратив чинність, перерахунок за 2010 рік робити потрібно. Податковий кодекс також передбачає перерахунок ПДФО за підсумками звітного податкового року, див. п.п. 169.4.2.

 

У програмі «1С:Бухгалтерія 8» операцію перерахунку податку з доходів автоматизовано. Його можна оформити документом «

Начисление зарплаты работникам организаций». Учиняємо так:

1) у шапці вказуємо дату та місяць нарахування — у цьому випадку

грудень 2010 року;

2) переходимо на закладку «

НДФЛ» у табличній частині документа та ставимо прапорець «Это перерасчет НДФЛ»;

3) заповнюємо документ списком працівників;

4) за допомогою кнопки «

Заполнить — По всем работникам с начала года» заповнюємо табличну частину закладки «НДФЛ» та натискуємо на кнопку «Рассчитать» (рис. 1);

5) переходимо на закладку «Проводки» та натискуємо на кнопку «Сформировать проводки», після чого проводимо документ.

Якщо в результаті перерахунку утворилася сума недоплати податку, у бухгалтерському обліку буде сформована проводка, наведена на рис. 2.

Сума недоплати стягується за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу такого працівника за відповідний місяць. У нашому прикладі при оформленні документа «Зарплата к выплате» за грудень 2010 року ця сума буде врахована автоматично.

Якщо в результаті перерахунку утворилася сума переплати податку з доходів, що підлягає поверненню працівнику, то така операція відображається методом «червоне сторно» і на суму переплати зменшується сума нарахованого податкового зобов’язання працівника за відповідний місяць.

Результати перерахунку податку з доходів відображаються в «Податковому розрахунку за формою № 1ДФ». Якщо буде виявлено недоплату, то показники граф 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» має бути збільшено на суму недоплати з податку з доходів. Якщо виникне переплата, показники граф 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» буде зменшено на суму зайво утриманого податку.

У програмі звіт за формою № 1ДФ заповнюється автоматично за даними регістра «Взаиморасчеты по НДФЛ», який, у свою чергу, формується документом «Начисление зарплаты работникам организаций» та «Платежным поручением исходящим» на перерахування суми ПДФО із зазначенням у його табличній частині відповідного документа «Зарплата к выплате».

 

Як бачите, щоб зробити перерахунок ПДФО в «1С:Бухгалтерії 8», достатньо декількох натискань мишки. Успіхів у роботі!