25.07.2011

Віртуальний бухгалтер для підприємця

Стаття

Віртуальний бухгалтер для підприємця

 

Концепцію Web 2.0, однією з головних ідей якої стало перенесення до Інтернету звичних операцій із прикладних рішень, що встановлюються на комп’ютер, насамперед було реалізовано для домашніх користувачів. У якийсь момент людям стало зручніше читати пошту не за допомогою поштового клієнта, а через веб-сервер, наприклад, з використанням сервісу Gmail, створювати документи не в текстовому редакторі Microsoft Word, а за допомогою редактора Google Docs, створювати список справ не в органайзері Microsoft Outlook, а на сайті, наприклад, у Rememberthemilk.

Корпоративний ринок донедавна з недовірою ставився до переходу «в онлайн», до ідеї Web 2.0, поки деякі компанії не почали надавати послуги на кшталт SAAS (Software as а Service), а також «облачні» сервіси, а інші не визнали, що використання такого роду інструментів часто є справою вигіднішою та дешевшою, ніж великих прикладних рішень, що встановлюються на ПК.

Тому в останні півтора-два роки з’явилося багато онлайн-сервісів для підприємців. Але сервісів для ведення бухгалтерського обліку в підприємців поки що небагато, точніше, він один — «Где Деньги». Про цей сервіс і йтиметься у пропонованій статті.

Надія БАЛОВСЯК, доцент кафедри інформаційних систем та мереж Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Internetessa.com

 

Онлайн-сервіси — це адекватніші ціни, простий доступ з будь-якої точки, підключеної до Інтернету, проста масштабованість (коли ПЗ або сервіс потрібно зробити доступним для більшої кількості користувачів) та переносність (практично зникає проблема переустановлення ПЗ при зміні комп’ютера).

Проект «

Где Деньги» поки що запущено в режимі тестування. Однак випробувати його в роботі можна легко — достатньо зазначити свою електронну адресу на сайті, після чого через деякий час надійде запрошення і можна приступати до тестування.

Автори цього проекту підкреслюють, що головним його завданням є створення онлайн-сервісу, за допомогою якого підприємці могли б вести бухгалтерію самостійно, без допомоги фахівців. Перш за все інструмент «

Где Деньги» призначено для підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування.

Після введення логіна та пароля користувач отримає у вікні браузера доступ до свого робочого простору, на якому подано декілька вкладок, серед яких «

Главная», «Доходы», «Расходы», «Счета», «Сделать», «Реквизиты», «Настройки» (рис. 1). На головній сторінці сайта викладено зведену інформацію про доходи, витрати і баланс, а також зведені дані на рахунках і список заборгованостей з оплати податків.

За допомогою сервісу «Где Деньги» користувачі можуть вести повний облік своїх доходів і витрат. Для записів про доходи і витрати існують окремі розділи у вікні сайта. Наприклад, додаючи інформацію про отриманий дохід, користувач зазначає ім’я контрагента, від якого отримано кошти, тип розрахунків (безготівкова та готівкова реалізація, унесення власних коштів, інші надходження) та опис, а також суму і рахунок, на підставі якого переказано кошти. Усі операції записуються на вкладці «Доходы» у зворотному хронологічному порядку — нові записи розміщено вгорі (рис. 2). На підставі записів з розділу «Доходы» сервіс дозволяє сформувати різні бухгалтерські документи, наприклад квитанції, рахунки, накладні, виписки у формі, готовій для друку, де буде заповнено всі поля. Саме в такий спосіб уводяться дані до розділу «Расходы», у якому теж формуються друковані форми документів. Окремий розділ на сайті призначено для рахунків, на підставі яких формуються списки доходів і витрат.

Вкладка «Сделать» являє собою календар виплати податків. Перед формуванням звітності сервіс пропонує користувачам заповнити всі необхідні для цього поля — номери рахунків банку, вид діяльності, номер податкової служби тощо. При виборі кнопки «Выполнить» поруч з назвою податку сервіс дозволяє сформувати ще одну друковану форму податкової звітності. Звіт можна легко зберегти у вигляді окремого файлу.

Крім того, реквізити користувача подано на окремій однойменній вкладці, де їх згруповано за типами — особові дані, реєстраційні дані, оподаткування, реквізити банку.

 

Оскільки проект щойно запущений та працює поки що в тестовому режимі, можливі певні нестикування. Про всі помилки автори проекту пропонують повідомляти адміністрацію ресурсу. А поки що можна сміливо стверджувати, що онлайнову бухгалтерію для підприємців започатковано.