13.06.2011

Облік оплати праці за цивільно-правовими договорами

Стаття

Облік оплати праці за цивільно-правовими договорами

 

Якщо ви пам’ятаєте, в одному з попередніх номерів журналу («Б & К», 2010, № 15) ми вже порушували тему розрахунків за цивільно-правовими договорами (ЦПД). З того часу було запроваджено єдиний соціальний внесок та прийнято Податковий кодекс. Сьогодні подивимося, як ці події вплинули на відображення таких операцій в «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.1.25.2).

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перше, на що варто звернути увагу, — папки «

Взносы работников из зарплаты» і «Взносы на ФОТ» для утримання ЄСВ за ЦПД у довіднику «Налоги». Відповідно і в усіх пов’язаних з довідником «Налоги» реєстрах відомостей установлено ставки для ЦПД (рис. 1). Таким чином, можна забути про захоплюючий, але надто трудомісткий процес створення нового податку в інформаційній базі.

Хоча фактично фізична особа, яка працює за ЦПД, не є працівником підприємства, в «1С:Бухгалтерії 8» для того, щоб вести з нею взаєморозрахунки, насамперед потрібно провести документ «

Приказ о приеме на работу». Це пов’язане з тим, що для нарахування виплати за ЦПД потрібно використовувати документ «Начисление зарплаты», що враховує тільки прийнятих на роботу до організації фізичних осіб.

Важливо! Для працівників, які працюють за ЦПД, у реквізиті «

Вид занятости» має бути вказано значення «Совместительство».

Прийняття на роботу працівника за ЦПД оформимо документом «

Прием на работу в организацию». Заповнюючи документ, у колонці «Способ отражения в бухучете» створимо вид нарахування з потрібними нам проводками та назвемо його «Начисление по договору ГПХ» (рис. 2). Закладки «Начисления», «Взносы» і «Взносы на ФОТ» заповнюються автоматично, але оскільки ситуація в нас нестандартна, ми їх дещо підкоригуємо.

Спочатку на закладці «Начисления» для майбутнього працівника будуть дві графи — «Оклад по дням» та «Индексация зарплаты». Нам потрібно в колонці «Вид расчетов» із плану розрахунків «Начисления организации» вибрати розрахунок для ЦПД. На рис. 2 наведено параметри такого розрахунку. Потім слід зазначити суму винагороди за ЦПД, а рядок «Индексация зарплаты» просто видалити.

На закладках «Взносы» і «Взносы на ФОТ» потрібно вибрати значення «ЕСВ (по договорам ГПХ)» та «ЕСВ ФОТ (по договорам ГПХ)» відповідно.

Для нарахування і виплати винагороди за ЦПД використовуються ті самі документи, що й при нарахуванні та виплаті заробітної плати («Начисление зарплаты сотрудникам организации» і «Зарплата к выплате организации»).

 

Що стосується ситуації з розрахунком ПДФО, описаної в статті Т. Добродій «Виплата винагороди за цивільно-правовим договором частинами і ПДФО», то автоматизувати розрахунок ПДФО в «1С:Бухгалтерії 8» так, щоб урахувати всі нюанси, за допомогою стандартних механізмів не вийде. Суми ПДФО, що розраховуються, потрібно буде контролювати і коригувати вручну.