13.06.2011

Як змінити ставку ЄСВ

Відповідь на запитання

Як змінити ставку ЄСВ

 

Наш директор нещодавно купив для бухгалтерії програму «1С:Бухгалтерія 8». Зараз працюю на «сімці», а з восьмою версією тільки знайомлюся. Наразі «зависла» на тому, що не можу зрозуміти, де в програмі можна змінити ставку єдиного соціального внеску. Заходжу до довідника «Налоги», а там просто перелік податків, і все.

Ю. Петрова, м. Кременчук

Відповідає

Ганна САРАЄВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У цьому полягає одна з багатьох відмінностей «1С:Бухгалтерії 8» від «1С:Бухгалтерії 7.7» . Якщо в «1С:Бухгалтерії 7.7», зайшовши до довідника «

Налоги и отчисления», ви у відповідній папці відразу могли побачити податок і ставку щодо нього (рис. 1), то у восьмій версії все дещо змінилося. Тепер відомості про ставки податку не виводяться безпосередньо в довіднику, а зберігаються в регістрі відомостей «Шкала ставок налогов».

Потрапити до регістру можна декількома способами. Перший — зайти до меню «Операции → Регистры сведений», та з вікна зі списком усіх наявних у базі регістрів, що відкрилося, знайти потрібний нам. Щоправда, у такого способу є один істотний недолік. У регістрі, що відкрився, буде виведено ставки щодо всіх податків починаючи з 2001 року, а це дещо ускладнить пошук.Другий спосіб — у довіднику «Налоги» виділити потрібний податок та натиснути кнопку «Перейти» (рис. 2).

Слід пригадати ще один спосіб, мабуть, найлегший — це «Помощник начала учета ЕСВ» (меню «Сервис»). Чому я говорю про нього наостанок? Та тому, що при роботі з будь-якою програмою важливо розуміти, де зберігається потрібна вам інформація та як усі ці довідники і регістри пов’язані один з одним. Жодних відмітних особливостей робота з помічником не має, тому впевнена, що з ним ви розберетеся самостійно.

 

Як бачите, усе не складно, просто трохи по-іншому. Успіхів у роботі!