27.06.2011

Нарахування авансу не формує проводок

Відповідь на запитання

Нарахування авансу не формує проводок

 

Добридень! Як би дивно це не звучало, але я тільки починаю працювати в «1С:Бухгалтерії 7.7» (раніше вела облік у підприємця за допомогою Excel). Підкажіть, як правильно в програмі нарахувати аванс співробітникам? Річ у тім, що коли я здійснюю нарахування, суми авансу в документі відрізняються від тих, які були задані в картці для співробітника. І при проведенні документа проводки не формуються.

О. Власова, м. Краматорськ

Відповідає

Вероніка НЕКРАСОВА , консультант «Б & К»

 

Нарахування авансу в «1С:Бухгалтерії 7.7» оформляється документом «

Начисление ЗП» з видом виплати «Аванс» (рис. 1).

Чинне законодавство зобов’язало виплачувати роботодавця зарплату працівникам не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, а сам розмір авансу має бути не нижче оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. У зв’язку з цим суми авансу в «1С:Бухгалтерії 7.7» стали розраховуватися по-іншому.

Якщо раніше сума авансу задавалася в картці працівника та автоматично «підтягувалася» в документ «Начисление ЗП», то зараз сума нарахованого авансу розраховується виходячи з фактично відпрацьованих днів, кількість яких указують у табличній частині документа в графі «Дн.». При розрахунку авансу сума окладу працівника, зазначена в його картці, ділиться на кількість робочих днів у місяці та отриманий результат помножується на кількість фактично відпрацьованих днів.

Порада При заповненні документа в полі «Количество рабочих дней» установіть кількість днів, за яку ви маєте намір виплатити аванс, та натисніть кнопку «Заполнить». Після чого в табличній частині у всіх працівників буде автоматично встановлена кількість відпрацьованих днів. Потім у цьому полі встановіть загальну кількість робочих днів у місяці.

Документ буде заповнено даними для виплати зарплати за першу половину місяця вже за вирахуванням ЄСВ та ПДФО, тобто сумою до виплати.

Заповнивши документ у такий спосіб, натисніть кнопку «

Рассчитать». У графі «К выплате» буде зазначено суму авансу «чистими». Натиснувши на кнопку «Печать», ви зможете переглянути суми утриманих податків.

Що стосується проводок, їх документ «

Начисление ЗП» з видом виплати «Аванс» не формує, оскільки він призначений тільки для розрахунку суми авансу. Проводки з утримання податків буде сформовано наприкінці місяця документом «Начисление ЗП» з видом виплати «Основная ЗП».

Якщо після виплати авансу ви сформуєте оборотно-сальдову відомість, то побачите, що за рахунком 661 зазначені суми з мінусом (рис. 2). Хай вас це не лякає, наприкінці місяця при виплаті основної заробітної плати обороти за рахунком вирівняються.

 

Успіхів у роботі!