12.09.2011

Ваш Office говорить російською?

Стаття

Ваш Office говорить російською?

 

У пакеті MS Office є дуже цікава можливість — перетворення тексту в мову. Така функція була притаманна й більш раннім версіям програми. Але починаючи з Office 2007, 2010 вона набула істотного розвитку. Щоправда, є один момент. Навіть локалізована версія програми не спілкується зі своїм власником російською мовою. Як бути в такій ситуації, як змусити офіс «говорити російською» та для чого це може знадобитися бухгалтеру, я розповім у цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

З офісними прикладними рішеннями я працюю не перший рік. І весь цей час можливість озвучувати друковані документи мене, відверто кажучи, не цікавила. Так тривало доти, доки я не включив цю функцію на своєму комп’ютері та не скористався нею на практиці… Поштовхом до такого рішення були банальна цікавість і залізна логіка, — оскільки за все заплачено, то чому б не спробувати? І в результаті мій офіс заговорив… Не знаю, як в інших, але в мене перше враження було однозначно позитивним. Що б не говорили, на слух інформацію сприймати інколи простіше, ніж читати її на екрані. Тим більше, що при роботі на комп’ютері зір і без того переобтяжений! Звичайно, серйозний документ, над яким потрібно вдумливо попрацювати, у будь-якому разі доведеться прочитати. Але це не факт, що всі документи потрапляють до цієї категорії. Багато які з них цілком можна і прослухати, і не лише на робочому місці, а, наприклад, у дорозі, де читати текст на екрані може бути практично неможливо.

На слух, до речі, зручно перевіряти граматику. Справа в тому, що якість програм синтезу мови останнім часом істотно покращала. За текстом, який промовляє комп’ютер, цілком можна відстежити не лише правильність написання слів, а й розставляння пунктуації.

І, нарешті, мовні можливості стануть незамінним помічником при підготовці доповідей, презентацій. Справа в тому, що тут ви можете поєднувати дві речі: спочатку спокійно все викласти на папері, а потім послухати себе начебто когось іншого. Ефект від такої взаємодії просто приголомшливий! Одним словом, додаткові мовні можливості на практиці застосувати можна (а інколи й потрібно).

Але є одна проблема — відразу MS Office уміє виголошувати лише англомовні тексти. Щоб настроїти його на російську мову, потрібно виконати принаймні дві дії: встановити додаткові обробники перетворення тексту в мову і додати на стрічку меню іконку для функції «

Проговорить». Зараз ми подивимося, як це зробити в програмі Word пакета MS Office 2010. Програму Word я вибрав лише тому, що вона первісно є інструментом для обробки текстів. Відповідно і озвучування текстів у цій програмі виглядає цілком логічним. Однак мовні функції доступні й в інших додатках MS Office. З ними можуть працювати програми Excel, Power Point, One Note, Outlook. Тепер по суті питання.

 

Завантажуємо текстові служби

Урешті-решт нам знадобляться два файли — платформа для обробки мови та компонента перетворення написаного тексту в мову. Їх можна знайти на офіційному сайті Microsoft у розділі «

Microsoft Download Center». Доступ до файлів безкоштовний. Жодних перевірок та реєстрацій тут немає.

Щоб скачати платформу обробки мови, переходимо до розділу сайта «

Microsoft Speech Platform - Server Runtime» (можна ввести у вікні браузера адресу «http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=16789»). Відкриється вікно, зображене на рис. 1.

Далі все залежить від того, яку операційну систему встановлено на вашому комп’ютері. Якщо у вас працює 32-розрядний Windows, клацніть по кнопці «Download» праворуч від рядка «Platform\x86\SpeechPlatformRuntime.msi». Для 64-розрядної системи виберіть варіант «Platform\x64\SpeechPlatformRuntime.msi». Об’єм завантажуваних даних невеликий. Буквально через кілька секунд на вашому комп’ютері в папці для завантажень з’явиться файл «SpeechPlatformRuntime.msi». Клацанням миші відкрийте цей файл — почнеться установлення прикладного рішення. Жодних дій від вас воно не вимагатиме, усе відбудеться автоматично.

Тепер переходимо на розділ сайта «Microsoft Speech Platform - Server Runtime Languages» (або вводимо в адресному рядку браузера «http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?amp;displaylang=en&displaylang=en&id=24139»). У вікні на рис. 2 знаходимо рядок «TTS\MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi» або «SR\MSSpeech_SR_ru-RU_TELE.msi» та клацаємо по відповідній кнопці «Download». У папці завантаження з’явиться файл «MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi» (або «MSSpeech_SR_ru-RU_TELE.msi»).

Викликаємо будь-який із цих файлів (я вважаю за краще «MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi»). Почнеться процес інсталяції. Тут теж нічого вводити не потрібно, усе буде зроблено автоматично.

Файли «MSSpeech_TTS_ru-RU_Elena.msi» («MSSpeech_SR_ru-RU_TELE.msi») — це компоненти перетворення написаного тексту в мову для російської мови. На жаль, для української мови відповідних модулів на сайті Microsoft немає. Залишається сподіватися, що розробники пакета з часом усунуть цю прикру прогалину. Переходимо до настроювання інтерфейсу.

 

Додаємо команду «Проговорить» на панель швидкого доступу

На стандартній стрічці меню Office 2010 немає іконки для функції «

Проговорить». Цю іконку нам потрібно додати. Її можна розташувати на стрічці меню, але для цього доведеться створювати призначену для користувача групу іконок, що не завжди зручно (можуть зникнути інші, важливіші елементи). Я пропоную помістити функцію «Проговорить» на панель швидкого доступу. Для цього виконуємо такі дії:

1) відкриваємо Word 2010, викликаємо меню «

Файл», у меню, що відкрилося, клацаємо по пункту «Параметры». З’явиться вікно, зображене на рис. 3;

2) у ньому переходимо на закладку «Панель быстрого доступа»;

3) у списку «Выбрать команды из:» вибираємо варіант «Все команды»;

4) у переліку команд стаємо на рядку «Проговорить» та клацаємо по кнопці «Добавить»;

5) у вікні настроювання параметрів натискуємо на «ОК». Іконка «Проговорить» з’явиться на панелі швидкого доступу Office 2010, як показано на рис. 4.

Нам залишається скористатися результатами нашої праці. Виконуємо такі дії:

1) викликаємо Word, завантажуємо документ. Не забуваємо включити динаміки чи навушники;

2) у документі виділяємо блок тексту і клацаємо по кнопці «Проговорить» на панелі швидкого доступу. Програма озвучить виділений текст.

Настроювання інших прикладних рішень MS Office 2010 практично не відрізняється від програми Word. Усе, що доведеться зробити, — це в кожній програмі перенести іконку «Проговорить» на панель швидкого доступу. Платформу та обробник перетворення тексту в мову повторно встановлювати не потрібно.

Незначні особливості є лише в програмі Excel. У ній передбачено чотири іконки для роботи з мовними функціями — «Проговорить ячейки», «Проговаривать ячейки по строкам», «Проговаривать ячейки по столбцам», «Проговаривать ячейки после ввода». В останньому випадку робота з мовними функціями MS Excel нічим не відрізняється від інших прикладних програм MS Office.

 

Успішної роботи і приємного прослухування! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на

bk@id.factor.ua або nictomkar@rambler.ru.