09.04.2012

Амортизація ОЗ, придбаних у 2011 році у ФОП на ЄП (податковий облік)

Відповідь на запитання

Амортизація ОЗ, придбаних у 2011 році у ФОП на ЄП (податковий облік)

 

Шановна редакціє «Б & К»! У жовтні 2011 року наше підприємство придбало у ФОП, який працює на єдиному податку, основний засіб, котрий було введено в експлуатацію в цьому самому місяці. Амортизація для ОЗ у податковому обліку не нараховувалася, але з 01.01.2012 р. правила змінилися, і тепер для цього ОЗ таку амортизацію можна нараховувати. Як настроїти для ОЗ в «1С:Бухгалтерії 8» (реліз 1.2.5) нарахування амортизації в податковому обліку?

І. Красіна, м. Миргород

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Дійсно, з 01.01.2012 р. суму амортизації необоротних активів, придбаних у підприємців-єдиноподатників, цілком правомірно відображати в податкових витратах на загальних підставах виходячи з їх залишкової вартості на цю дату.

Для того щоб у податковому обліку програма могла нараховувати амортизацію, вам потрібно відкоригувати такі регістри: «Параметры ОС (налоговый учет)»; «Начисление амортизации (налоговый учет)»; «Первоначальные сведения ОС (налоговый учет)» і «Журнал проводок». А допоможе зробити це документ «Корректировка записей регистров» (меню «Операции → Документы»), призначений для ручного коригування записів регістрів накопичення, відомостей та для введення залишків.

У вашому випадку слід увести документ від 31.12.2011 р., указавши час «24:00:00». На закладці «Регистры бухгалтерии» потрібно натиснути на посилання «Настройка состава регистров бухгалтерии» та у вікні, що відкрилося (рис. 1), поставити прапорець навпроти опції «Журнал проводок (бухгалтерский учет)». Після цього закладка видозміниться (як показано на рис. 2). Додаєте проводку на кшталт Дт 104 — Кт 631 і в колонці «Сумма (н/у) Дт» зазначаєте вартість ОЗ.

 

Далі можна перейти до коригування регістрів. На закладці «Регистры сведений» натисніть на посилання «Настройка состава регистров сведений» (рис. 3). Перед вами з’явиться вікно зі списком усіх наявних у програмі регістрів, із них позначити прапорцем потрібно лише три: «Параметры ОС (налоговый учет)», «Начисление амортизации (налоговый учет)», «Первоначальные сведения ОС (налоговый учет)» і натиснути на «ОК». Для роботи з кожним регістром з’явилася своя вкладка (рис. 4).

 

У регістрі відомостей «Начисление амортизации (налоговый учет)» зазначаєте дату, ОЗ, організацію, якій належить ОЗ, і ставите прапорець у колонці «Начислять амортизацию». У регістрі відомостей «Параметры ОС (налоговый учет)» слід заповнити всі колонки на кшталт того, як показано на рис. 4. Останній регістр, з яким потрібно попрацювати, це «Первоначальные сведения ОС (налоговый учет)». У ньому вказуєте первісну вартість ОЗ та податкову групу, після чого документ можна проводити.

 

Документ «Корректировка записей регистров» створить зазначені рухи в регістрах, завдяки чому для зазначеного в документі ОЗ з 1 січня 2012 року нараховуватиметься амортизація як у бухгалтерському, так і в податковому обліку. Успіхів у роботі!