11.06.2012

Податкова накладна неплатнику ПДВ у програмі OPZ

Відповідь на запитання

Податкова накладна неплатнику ПДВ у програмі OPZ

 

Добрий день! У п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379, пояснюється, як потрібно заповнювати податкову накладну покупцю неплатнику ПДВ. Так, у разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, включаючи постачання на експорт, здійснення операцій з натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляються нулі.

При заповненні у програмі OPZ довідника «Довідник контрагентів» після додавання рядка висвічується вікно з оголошенням помилки «Помилка сценарію рядок 234, символ 6 Помилка: передбачається наявність об’єкта, код 0». Потім після продовження виконання сценаріїв висвічується наступне вікно — «Помилка сценарію рядок 1 символ 1. Помилка: об’єкт не підтримує цю властивість або метод, код 0».Чи не означає це, що в полях «Індивідуальний податковий номер» та «Номер свідоцтва ПДВ» має бути певна кількість нулів у випадку, якщо контрагент — неплатник ПДВ, скільки їх повинно бути?

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ , головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Для того щоб надати відповідь, звернемося до запитань-відповідей з Єдиної бази податкових знань, яка розміщена на сайті ДПС України (http://sts.gov.ua/ebpz). Там є відповідь на запитання, подібне вашому (категорія «130. Податок на додану вартість», підкатегорія «130.21 податкова накладна» ):

« Запитання: Який порядок заповнення заголовної частини податкової накладної при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві, або за безготівковим розрахунком особі, яка не зареєстрована платником ПДВ?

Відповідь : Згідно з п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379), який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за № 1333/20071, усі примірники податкових накладних, окремі особливості заповнення яких викладені в пп. 8.1 — 8.4 цього пункту, зокрема, у разі поставки товарів/послуг неплатнику податку на додану вартість, залишаються в особи, що їх виписала, і зберігаються відповідно до викладеного в пп. 6.1 та 6.4 п. 6 Порядку № 1379.

У разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, у тому числі за готівку кінцевому споживачеві, здійснення операцій з натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, заповнення податкової накладної здійснюється з урахуванням таких особливостей:

у верхній лівій частині у полі «Залишається у продавця» оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається відповідний тип причини: «02» — постачання неплатнику податку, «03» — натуральна виплата в рахунок оплати праці фізичним особам, «11» — виписана за щоденними підсумками операцій;

у рядку «Особа (платник податку) — покупець» вказується «Неплатник податку»;

рядки «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» та «Номер телефону» залишаються незаповненими;

у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляються нулі».

Як бачите, спеціалісти ДПСУ у відповіді, яка стосується заповнення податкової накладної при реалізації товарів, робіт, послуг неплатнику ПДВ, надають рекомендації щодо особливостей заповнення даних у таких суттєвих рядках, як «Особа (платник податку) — покупець» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця».

Якщо проаналізувати ці рекомендації, то стає очевидним, що здійснити заповнення даних покупця в «Довіднику контрагентів» просто неможливо, адже це буде суперечити тим вимогам, на які налаштована програма OPZ при перевірці коректності заповнення даних (яскравим прикладом є умова з Єдиної бази податкових знань відносно того, що рядок «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» залишається незаповненим).

Саме тому при заповненні податкової накладної (у разі її виписки на операції з постачання товарів, робіт, послуг неплатнику ПДВ) дані цього покупця не слід вносити у «Довідник контрагентів». На жаль, кожного разу вам доведеться таку податкову накладну заповнювати частково «вручну», а саме її праву частину, яка стосується покупця.

На виконання вимог п. 8.1 Порядку № 1379 у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» необхідно проставляти один нуль.