12.03.2012

Не звернули увагу на зміни в оновленні — отримали помилку при заповненні Декларації з ПДВ

Стаття

Не звернули увагу на зміни в оновленні — отримали помилку при заповненні Декларації з ПДВ

 

Заповнила в програмі «Податкова звітність» (OPZ) Декларацію з ПДВ і 14 лютого відправила її до податкового органу. Наступного дня мені зателефонували з податкової інспекції та сказали, що я заповнила її неправильно. Я завітала до інспекції, і інспектор вказав мені на помилку — у рядку 10.2 стояла цифра з мінусом, але я точно пам’ятаю, що я її не набирала, коли заповнювала Декларацію.

Це, мабуть, зробила сама програма, а я не помітила. При аналізі цифр виявилось, що програма сама заповнила з мінусом у рядку 10.2 стовпчика «А» ту суму (обсяг), яку я відобразила в рядку 14.1 стовпчика «А» як товар, який не призначається для використання у господарській діяльності. Це ми придбавали питну воду для співробітників.

Не можу зрозуміти, чому програма цю саму цифру, але зі знаком «мінус», відобразила і в рядку 10.2?

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Почнемо з того, що після заповнення Податкової декларації з ПДВ ми наполегливо радимо ще до її відправлення до податкового органу здійснювати перевірку структури та камеральну перевірку щодо заповнення документа. Для цього зверху ліворуч треба натиснути мишкою на слові «Контроль», а потім у віконці, яке з’явилось, — на словах «Камеральна перевірка». Адже програма може багато чого підказати вам. Наприклад, у вашому випадку вона повідомила б вам про те, що в рядку 10.2 стовпчика «А» від’ємне значення не допускається.

І ще одна загальна порада. При встановленні на свій комп’ютер чергової версії програми «Податкова звітність» (OPZ) бажано ознайомлюватись із тими новаціями, які вона містить. Про них ви можете прочитати, наприклад, у «Порядку роботи з програмним забезпеченням по формуванню податкової звітності в електронному вигляді», який відкривається після натискання в меню програми пункту «Допомога», а далі — після вибору в новому невеликому віконці позиції «Допомога». Саме з цього Порядку можна довідатись, що у версії 1.29.21 розробники знову підключили одну функцію, яка була відключена більше року тому, а саме тепер платники податків знову мають можливість автоматичного заповнення Податкової декларації з ПДВ із додатка 5 «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» (при цьому функція автоматичного заповнення самого додатка 5 з Реєстру виданих та отриманих податкових накладних досі відсутня).

А тепер подивимось, що ж зробила програма автоматично. Розробники передбачили, що при автоматичному заповненні Декларації показник «Операції з придбання з податком на додану вартість, які не дають права на формування податкового кредиту» з розділу II додатка 5 автоматично потрапляє до рядка 10.2 стовпчика «А» Декларації. Мабуть, розробники виходили з того, що на практиці у більшості випадків цей показник дійсно формується за рахунок придбання активів для операцій, що не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування чи не оподатковуються (тобто тих, які відображаються у рядку 10.2).

Але зазначений показник з додатка 5 може стосуватись і інших рядків Декларації: у додатку підсумовуючий рядок називається «Усього за місяць (рядки 10.2 + 14.1 + 15.2 Декларації)». Тому платник податку, який придбаває з ПДВ товари, роботи, послуги, що не призначаються для їх використання в господарській діяльності, має сам проставити потрібну суму в рядку 14.1 стовпчика «А» Декларації.

Але робити це треба ТІЛЬКИ після АВТОМАТИЧНОГО її заповнення. Річ у тому, що програма вираховує показники рядків 14.1 та 15.2 з автоматично сформованого показника рядка 10.2. Отже, автоматичне заповнення Декларації з додатка 5 призвело б до появи цієї суми у рядку 10.2, а після заповнення «вручну» рядка 14.1 ця цифра зникла би з рядка 10.2. І проблем не виникло б.

У вашому ж випадку Декларація заповнювалася не автоматично, проте програма все одно відняла від нуля у рядку 10.2 ту суму, яка відображена в рядку 14.1. От і вийшло, що в рядку 10.2 відобразилася від’ємна сума.

Виправити цю помилку можна, видаливши в «ручному» режимі від’ємну цифру з рядка 10.2. У подальшому радимо вам користуватись можливостями автоматичного заповнення Декларації і не забувати здійснювати перевірку структури та камеральну перевірку.

Наприкінці хочемо поінформувати ще про одну можливість програми OPZ (версія 1.29.21), яка дозволить вам уникнути помилки.

Якщо заповнювати Декларацію з ПДВ при відкритому, але заповненому додатку 5 (при цьому додаток 5 — неактивний, тобто його номер чорного кольору ви бачите знизу ліворуч), то навіть без автоматичного заповнення з додатка 5 всіх показників Декларації, якщо ви відобразите певні цифри в рядку 14.1, то програма САМА виконає дві дії:

— перенесе до рядка 10.2 стовпчика «А» цифру з рядка «Операції з придбання з податком на додану вартість, які не дають права на формування податкового кредиту» додатка 5;

— одночасно відніме від цифри, яку було перенесено до рядка 10.2, цифру, яку ви зазначили в рядку 14.1.

Таким чином, можна сказати, що програма «Податкова звітність» (OPZ) може робити окремі дії навіть без втручання бухгалтера.

 

Успіхів у роботі!