26.11.2012

Змінили господарське призначення товару: що робити з ПДВ

Відповідь на запитання

Змінили господарське призначення товару: що робити з ПДВ

 

Добридень! Товар придбавався для використання в господарській діяльності, що обкладається ПДВ, а потім його довелося використовувати в діяльності, що не обкладалася ПДВ. Документ «Изменение налогового назначения запасов» я провела, товар списала, а що робити з ПДВ?

І. Маркевич, м. Краснокутськ

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Ви все зробили правильно, а щодо ПДВ, то вам потрібно буде провести податкову накладну з видом операції «Условная продажа». Отже, увесь ланцюжок документів буде таким:

1. Купівлю товару оформляємо документом «Поступление товаров и услуг» (у реквізиті «Налоговое назначение НДС» варіант «Обл. НДС»).

Проводки документа:

Дт 281 — Кт 631;

Дт 6442 — Кт 631.

2. Реєструємо отриману від продавця податкову накладну документом «Регистрация входящего налогового документа».

Проводка документа: Дт 6412 — Кт 6442.

3. Змінюємо податкове призначення товару документом «Изменение налогового назначения запасов» (у реквізиті «Новое нал. назн. (НДС)» указуємо значення «Необл. НДС, любая хоз.»). На закладці «Счет учета» зазначаємо рахунок витрат і статтю витрат.

Проводки документа:

Дт 281 — Кт 281 (змінилося податкове призначення);

Дт 949 — Кт 6435 (на суму ПДВ).

4. На суму ПДВ оформляємо документ «Налоговая накладная» з видом операції «Условная продажа». Його можна оформити на підставі документа «Изменение налогового назначения запасов».

Проводка документа: Дт 6435 — Кт 6412.

 

На цьому оформлення операції з переведення товарів, придбаних для використання в діяльності, що обкладається ПДВ, у неоподатковувану діяльність можна вважати завершеним.