26.11.2012

Реєстрація податкових накладних в ЄРПН за допомогою «1С-Звит»

Стаття

Реєстрація податкових накладних в ЄРПН за допомогою «1С-Звит»

 

Сьогодні розповімо про те, як за допомогою прикладних програм «1С:Бухгалтерія 8» та «1С-Звит» можна швидко зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, а також перевірити, чи було зареєстровано отриману від постачальника податкову накладну.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Як ви вже зрозуміли, «1С-Звит» працює у зв’язці з програмними продуктами фірми «1С», призначеними для ведення обліку на підприємстві. Ми розглянемо, як працює «1С-Звит» у тандемі з «1С:Бухгалтерією 8».

Зайдемо до меню «Отчеты → Регламентированная отчетность». Тут ми побачимо обробки «Выгрузка исходящих налоговых документов в «1С-Звит» і «Проверка регистрации входящих налоговых документов в «1С-Звит». Ці обробки призначені для пакетної обробки або вихідних, або вхідних податкових документів. Тип документів визначається способом запуску обробки.

 

Реєстрація
податкових накладних
у ЄРПН

Запустимо обробку «Выгрузка исходящих налоговых документов в «1С-Звит». Зазначивши в шапці обробки період, за який слід відібрати податкові накладні та організацію, натиснемо на кнопку «Заполнить». Крім того, можна встановити додатковий відбір за контрагентом, відповідальним за складання документа, та іншими параметрами. У результаті табличну частину буде заповнено списком податкових накладних, які ще не зареєстровано в ЄРПН.

Важливо! Обробці піддаються документи з установленим прапорцем «Подлежит включению в Единый реестр налоговых накладных».

Залишилося поставити прапорці напроти тих документів, які слід вивантажити, після чого натиснути на кнопку «Выгрузить налоговые накладные в «1С-Звит» (див. рисунок). У результаті буде автоматично запущено «1С-Звит», в якому потрібно підписати документи електронним цифровим підписом та відправити їх до ДПС.

Після отримання в «1С-Звит» квитанцій від ДПС можна зафіксувати стан реєстрації кожного вивантаженого податкового документа. Для цього необхідно повернутися до вікна «1С». Якщо обробка не закривалася, то достатньо натиснути на кнопку «Проверить состояние регистрации в ЕРНН». Якщо обробку було закрито, то необхідно її повторно відкрити й заповнити список документів. Актуальний статус реєстрації буде отримано з «1С-Звит» автоматично.

Щоб позначити в базі «1С» зареєстровані в ЄРПН документи, достатньо натиснути на кнопку «Синхронизировать состояние регистрации в «1С».

 

Перевірка реєстрації вхідних податкових накладних в ЄРПН

Для формування запиту про стан вхідного податкового документа («Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних») запускаємо обробку «Проверка регистрации входящих налоговых документов в «1С-Звит». Як і в першому випадку, указавши період і організацію, а також додаткові параметри відбору (за необхідності), заповнюємо табличну частину.

Далі позначаємо прапорцями ті документи, які потрібно перевірити, і натискуємо на кнопку «Отправить запрос в ЕРНН через «1С-Звит». Далі у вікні «1С» за допомогою прикладного рішення «1С-Звит» формується та надсилається запит стану реєстрації в ЄРПН вибраних податкових документів.

Коли в «1С-Звит» буде отримано відповідь з ЄРПН, достатньо у вікні обробки натиснути на кнопку «Проверить состояние регистрации в ЕРНН». При цьому статуси реєстрації, дати, суми ПДВ завантажаться до програми. Щоб позначити в базі «1С» зареєстровані в ЄРПН документи, достатньо натиснути на кнопку «Синхронизировать состояние регистрации в «1С».

 

Усе доволі швидко, легко та зручно, але, на жаль, не безкоштовно… Успіхів у роботі!