10.09.2012

Нарахування і виплата податків в «1С:Бухгалтерії 8»

Відповідь на запитання

Нарахування і виплата податків в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Добридень! Підкажіть, як в «1С:Бухгалтерії 8» правильно нарахувати і сплатити загальнодержавні та місцеві податки. Наприклад, акцизний збір, збір за паркування тощо.

І. Баркова, м. Київ

Відповідає Євген СВИСТУН, консультант «Б & К»

 

Для того щоб нарахувати в «1С:Бухгалтерії 8» такі податки, потрібно скористатися документом «Операция». Якщо ви не хочете кожного разу вводити операцію вручну, можна створити шаблон типової операції та в подальшому використовувати його для нарахування податків.

У програмі державні податки обліковуються на субрахунку 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами», місцеві податки та збори — на субрахунку 6415 «Розрахунки за іншими податками». Зверніть увагу: аналітика на обох субрахунках ведеться в розрізі видів податків (на рис. 1 у графі «Субконто1» наведено значення «Налоги»), що дозволяє вести облік взаєморозрахунків у розрізі кожного податку окремо, без додавання субрахунків.

Відкривши та переглянувши довідник «Налоги», ми побачимо, що в ньому наявні не всі податки. Нічого страшного, створимо нову групу податків з кодом «ГосНал» та назвою «Государственные налоги». Після цього до цієї групи додаємо новий елемент з кодом «АкцСбор», найменування — «Акцизный сбор». У графі «Актуальность» ставимо прапорець (рис. 2).

Потім в існуючій групі «Местные налоги» створюємо новий елемент «Сбор за парковку».

Податки додали, перейдемо до формування типової операції. Для цього заходимо до меню «Операции → Типовые операции». У вікні, що відкрилося, створюємо типову операцію «Начисление налогов». Увівши назву операції, перейдемо на закладку «Бухгалтерский и налоговый учет» і додамо проводки:

Дт 949 — Кт 642 — нарахування акцизного збору;

Дт 949 — Кт 6415 — нарахування збору за паркування.

Зверніть увагу на значення реквізиту «Субконто» в цих проводках. Так, для першої проводки у графі «Субконто Дт» (рис. 3) з довідника «Статьи затрат» зазначаємо ту статтю, до якої у вас прикріплено статтю декларації з податку на прибуток «06.4.13 Суммы начисленных налогов и сборов, установленных НКУ, других обязательных платежей (до 01.01.2012 - 06.5.13)». Адже згідно з п.п. 138.10.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI сума нарахованих податків та зборів відноситься до інших витрат.

Типову операцію створено, збережемо її. Нарахуємо податки за допомогою щойно створеного шаблона. Для цього заходимо до меню «Операции → Операции, введенные вручную» та створюємо нову операцію.

Відкриваємо вікно «Типовые операции», вибираємо «Начисление налогов» і натискуємо на кнопку «Создать операцию». У вікні, що відкрилося, бачимо проводки щодо нарахування, уводимо дату, суми та проводимо документ.

Сплату податків оформляємо документами «Платежное поручение исходящее» з видом операції «Прочее списание безналичных денежных средств». У реквізиті «Счет:» указуємо відповідний субрахунок (642 або 6415) і субконто до нього (рис. 4).

Переглянути взаєморозрахунки за податками можна за допомогою таких стандартних бухгалтерських звітів, як «Оборотно-сальдовая ведомость по счету», «Обороты счета», «Карточка счета» тощо.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо ваших запитань за адресою bk@id.factor.ua.