10.09.2012

Новий реліз для «1С:Бухгалтерії 8» (1.2.8)

Стаття

Новий реліз для «1С:Бухгалтерії 8» (1.2.8)

 

Фірма «1С» випустила чергове оновлення для «1С:Бухгалтерії 8» — це реліз 1.2.8. Основні зміни в релізі пов’язані з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-V, а саме з додаванням до форми податкової накладної нового обов’язкового реквізиту. Розробники «1С» здивували своєю оперативністю: оновлення вийшло 22 серпня. Адже 21.08.2012 р. ДПСУ тільки опублікувала лист «Про доповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної» № 1272/0/71-12/15-3117, в якому зазначалося, що ще три місяці суб’єкти господарської діяльності працюватимуть зі старою формою податкової накладної до внесення до неї офіційних змін. Таким чином, тимчасово форма податкової накладної не змінюється, а оновлення на майбутнє готове. Познайомимося з ним ближче.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Зазначення номерів
і дат вмд при постачанні імпортного товару

У зв’язку з прийняттям Закону № 5083 до податкової накладної додано можливість зазначати номер і дату вантажної митної декларації (ВМД). На сьогодні заповнення цього реквізиту реалізовано в ручному режимі. Надалі з унесенням офіційних змін до форми податкової накладної розробники обіцяють автоматизувати визначення реквізитів ВМД.

Для зазначення реквізитів ВМД у податкових документах додано такі довідники:

— «Номера ГТД». У довіднику вказуються номери й дати ВМД усіх товарів, що надходили на підприємство;

— «Номенклатура ГТД» — підпорядкований довіднику «Номенклатура». Тут для кожного товару зазначено номери й дати ГТД, за якими цей товар було ввезено на територію України, а також коди УКТ ЗЕД, зазначені для товарів у цих ВМД.

Довідник «Номенклатура ГТД» може використовуватися також для зазначення коду УКТ ЗЕД підакцизних товарів вітчизняного виробництва. Для таких товарів номер ВМД не заповнюється.

У документах «Налоговая накладная» і «Приложение 2 к Налоговой накладной» для імпортних товарів тепер можна вказувати номери й дати ВМД (рис. 1). Причому заповнювати цю інформацію можна двома способами. Перший — «Выбрать по данным номенклатуры» — відкриває довідник «Номенклатура ГТД», де ви бачите список ВМД, за якими було ввезено саме цей товар. Тут же можна побачити і код УКТ ЗЕД для товару. Другий спосіб — «Произвольный выбор» — код УКТ ЗЕД ви можете проставити з довідника «Классификатор УКТВЭД», а номер і дату ВМД — з довідника «Номера ГТД», у якому ви бачитимете повний список ВМД.

Незважаючи на наявність нового реквізиту у формі документа, його включення до друкованої форми та xml-файлу регулюється в настройках облікової політики (опція «Выводить наименование товара без указания номера и даты ГТД»).

Якщо прапорець не включено, номер і дата ВМД уключаються в податковій накладній до графи 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця». Якщо включити прапорець, то номер і дата ВМД не виводитимуться у друкованій формі податкової накладної та вивантажуватимуться до ЄРПН. Водночас номер і дату ВМД може бути зазначено в документах інформаційної бази, що дозволить уключити їх до друкованої форми та вивантажити до ЄРПН пізніше, після опублікування роз’яснень ДПСУ.

 

Зазначення реквізитів
вмд за умовчанням

Номер і дата ВМД, а також код УКТ ЗЕД за умовчанням можна задати для номенклатурної картки. Для цього в довідник «Номенклатура» було додано відповідний реквізит, що заповнюється на закладці довідника «По умолчанию». Заповнення значення за умовчанням є доцільним для підакцизних та імпортних товарів.

При заповненні податкових документів («Налоговая накладная», «Приложение 2 к Налоговой накладной») номер і дата ВМД, код УКТ ЗЕД для кожного рядка визначатимуться з номенклатурної картки або характеристики товару. За необхідності ці реквізити податкового документа можна змінити або очистити.

 

Формат дат
у друкованих формах
податкових документів

До настройок облікової політики на закладці «Оформление налоговых документов → Печатные формы» додано опцію «Печатать даты в налоговых документах с разделителями» (рис. 2). Настройка поширюється на дату виникнення податкових зобов’язань і дату ВМД.

Якщо прапорець уключено, дата виникнення податкових зобов’язань і дата ВМД виводяться до друкованих форм податкових документів у форматі «ДД.ММ.ГГ».

 

Як бачите, зміни у програмі переважно стосуються заповнення реквізитів податкових документів. Успіхів у роботі!