07.04.2008

Питання декларування фізичними особами майнового стану і доходів

Розпорядження від 26.03.2008 р. № 527-p

Декларація про доходи громадян за 2007 рік:

при отриманні спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %,
 декларацію подавати не обов’язково

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 р. № 527-р

«Питання декларування фізичними особами майнового стану і доходів»

 

Порядок оподаткування громадянами доходів у вигляді спадщини врегульовано

ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). У певних випадках ставка оподаткування стосовно доходів у вигляді спадщини становить 0 % (наприклад, щодо всіх видів майна, отриманого від спадкодавця — резидента України, котрий є членом сім’ї першого ступеня споріднення)*. Особою, відповідальною за сплату податку з вартості отриманої спадщини, є сам спадкоємець, який має самостійно задекларувати такий дохід шляхом подання річної декларації. При цьому отримання спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %, не звільняє фізичну особу від обов’язкового подання декларації, оскільки такий дохід включається до загального річного оподатковуваного доходу (хоча й оподатковується за нульовою ставкою).

* Ставки оподаткування доходів у вигляді спадщини ми наводили у статті «Декларування доходів за 2007 рік» // «БТ», 2008, № 7, с. 36 (див. табл. 6 на с. 43).

Це загальні вимоги, що висуваються

Законом про податок з доходів. Однак згідно з розпорядженням КМУ, що коментується, якщо у платника виникає зобов’язання щодо подання декларації за 2007 рік виключно на підставі того, що він отримав дохід у вигляді спадщини, оподатковуваний за ставкою 0 %, то він може таку декларацію не подавати (див. «При отриманні у 2007 році доходів у вигляді спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %, подавати декларацію про доходи не обов’язково»).

Ось таке послаблення стосовно декларування громадянами доходів за 2007 рік прийнято КМУ (причому за пропозицією, що надійшла від ДПАУ).

 

При отриманні у 2007 році доходів у вигляді спадщини, що оподатковується за ставкою 0 %,
 подавати декларацію про доходи не обов’язково

Витяг із розпорядження, що коментується

«Прийняти пропозицію ДПА про визнання таким, що виконаний, обов’язку з подання річної декларації про майновий стан та доходи (податкової декларації) фізичними особами — платниками податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» оподатковується за нульовою ставкою, за умови відсутності інших підстав для виконання такого обов’язку».