14.04.2008

Про подання фінансової звітності державному реєстратору

Лист від 26.03.2008 р. № 2575

Фінансова звітність держреєстратору

подається у складі Балансу і Звіту про фінрезультати
 без аудиторського висновку

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 26.03.2008 р. № 2575

«Про подання фінансової звітності державному реєстратору»

 

У Держпідприємництва запитали, чи має право держреєстратор

вимагати подання аудиторського висновку, який підтверджував би достовірність і повноту річного Балансу і Звіту про фінансові результати.

Нагадаємо: згідно з

ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV підприємства (крім бюджетних установ) зобов’язані подавати (надсилати рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі Балансу та Звіту про річні фінансові результати. Аналогічна вимога міститься і в ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV*.

* Докладніше про це — у статті «Навіщо фінансова звітність держреєстратору» // «БТ», 2007, № 15, с. 13.

Як бачимо, чинне законодавство прямо вимагає подавати держреєстратору тільки Баланс і Звіт про фінансові результати. Разом з тим

Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 р. № 3125-ХІІ передбачає випадки, коли достовірність і повноту річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності має бути підтверджено аудитом. За результатами аудиту фінансової звітності складається аудиторський висновок. Очевидно, це і викликало поставлене Держпідприємництва запитання.

На думку авторів

листа, оскільки ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік містить виключний перелік документів, які має бути надано держреєстратору (Баланс і Звіт про річні фінансові результати), і цей перелік не включає такий офіційний документ, як аудиторський висновок, останній не повинен подаватися держреєстратору. Відповідно у держреєстратора немає підстав вимагати ні подання аудиторського висновку, ні зазначення відомостей про наявність такого аудиторського висновку.