14.04.2008

Про виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені у 2008 році ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі

Роз'яснення

ДОТАЦІЇ СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКАМ:

Держказначейство поновило виплату за поставлені ними у 2008 році
 молоко та м’ясо в живій вазі

 

Роз’яснення Державного казначейства України від 27.03.2008 р., б/н

«Про виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені у 2008 році ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі»

 

У

роз’ясненні, що коментується, Держказначейство пообіцяло розпочати дотаційні виплати сільгосптоваровиробникам за поставлені ними у 2008 році переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі.

Нагадаємо, що з початку поточного року і донедавна такі виплати було призупинено. Причиною такого призупинення Держказначейство називає закінчення терміну дії

Порядку № 805* та Порядку № 271**. Термін дії окремих норм цих порядків раніше було визначено з 01.01.2007 р. до 01.01.2008 р. Після набрання чинності постановою КМУ від 27.02.2008 р. № 122*** (набула чинності 27 лютого 2008 року) їх дію було продовжено до 1 січня (а в окремих випадках — не пізніше 1 березня) року, наступного за роком, в якому ВРУ ратифікує протокол про приєднання України до СОТ, і дотаційні виплати поновилися.

* Порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затверджений постановою КМУ від 12.05.99 р. № 805.

** Порядок акумуляції та використання коштів, що нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, затверджений постановою КМУ від 26.02.99 р. № 271.

*** Див. ком «Дотації сільгосптоваровиробникам: Кабмін ужорсточив порядок виплати» // «БТ», 2008, № 11, с. 4.

Але не зовсім зрозуміло, як причетний до механізму дотаційних виплат

Порядок № 271, адже він регулює тільки механізм акумуляції сум сільгоспПДВ, а не їх виплату. Яких же негативних наслідків від несвоєчасних виплат тепер очікувати переробним підприємствам? Справа в тому, що згідно з оновленим Порядком № 805 переробні підприємства в цьому випадку можуть потрапити до розряду порушників. Згідно з абзацом третім п. 7 не перераховані переробними підприємствами на спецрахунки сільгосптоваровиробників суми дотацій у строки, установлені законодавством для сплати ПДВ до бюджету, вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням, і підлягають стягненню до бюджету.

Сподіваємося, що податкові органи, ураховуючи

роз’яснення Держказначейства, що коментується, займуть лояльну позицію і не каратимуть через кабмінівську затримку постанови № 122 переробні підприємства.