21.04.2008

Договір підряду з фізичною особою — нерезидентом

Відповідь на запитання

Слідами семінарів

 

Договір підряду з фізичною особою — нерезидентом

 

Наше підприємство уклало договір підряду з фізичною особою — нерезидентом, який не є суб’єктом підприємницької діяльності. Як оподатковувати виплату за таким договором?

(м. Івано-Франківськ)

 

Договір підряду належить до цивільно-правових договорів, а не до трудових. Порядок взаємовідносин за таким договором регулюється

ЦКУ, а не КЗпП**. Тому отримувати в державній службі зайнятості дозвіл на працевлаштування в Україні, як того вимагає ч. 3 ст. 8 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 04.02.94 р. № 3929-XII, іноземному громадянину, котрий виконує для підприємства роботи за договором підряду, не потрібно.

** ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV; КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Звертаємо увагу, що для цілей

Закону про податок з доходів*** іноземець не завжди є нерезидентом. Тому спочатку потрібно визначитися з податковим статусом підрядника-іноземця, звернувшись до п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів.

*** Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Отже, якщо з точки зору

Закону про податок з доходів підрядник є нерезидентом, то при оподаткуванні його виплат за договором підряду необхідно враховувати спеціальні норми Закону, зокрема:

— резидент — фізична або юридична особа, яка виплачує дохід за договором підряду нерезиденту, є

податковим агентом ;

— розмір застосовуваної

ставки ПДФО до виплат за договором підряду для нерезидентів визначається згідно з п. 7.3 Закону про податок з доходів і становить 30 % (лист ДПАУ від 27.04.2006 р. № 4756/6/17-0716; № 7989/7/17-0717);

— якщо міжнародним договором, згоду на обов’язковість якого надано ВРУ, установлено інші правила, ніж передбачені

Законом про податок з доходів, то згідно зі ст. 21 Закону про податок з доходів до суб’єктів, які підпадають під його дію, застосовуються норми такого міжнародного договору (наприклад, договору про уникнення подвійного оподаткування*);

* Обов’язковою умовою застосування положень таких договорів є виконання вимог Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування доходів з джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 470, а саме щодо надання нерезидентом особі, яка виплачує йому доходи за договором підряду, довідки про його резидентський статус в іноземній державі.

— згідно з

п.п. 9.11.3 Закону про податок з доходів у договорі, що укладається з нерезидентом, який передбачає отримання ним доходу з джерелом походження з України, необхідно зазначати ставку податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), що застосовується до таких доходів;

— ПДФО, утриманий з доходів нерезидентів, сплачують до бюджету за місцем утримання такого податку (

п. 16.2 Закону про податок з доходів);

— при нарахуванні доходів

у вигляді валютних цінностей чи інших активів, вартість яких виражено в іноземній валюті чи міжнародних розрахункових одиницях, така вартість перераховується у гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів (п. 3.3 Закону про податок з доходів).

Виплату доходу нерезиденту за договором підряду показують у

формі № 1ДФ з ознакою доходу «01».

Для заповнення

форми № 1 ДФ на нерезидента необхідний його ідентифікаційний номер (ІПН). Про необхідність використання ІПН при укладенні цивільно-правових договорів, предметом яких є об’єкти оподаткування та за якими необхідно сплачувати платежі, також ідеться у ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» від 22.12.94 р. № 320/94-ВР. Крім того, самі громадяни, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до чинного законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні, мають отримати і використовувати ІПН (п. 1.2 розділу 1 Положення № 43**).

** Положення про картку фізичної особи — платника податків, затверджене наказом ДПАУ від 27.01.98 р. № 43.

Тому

нерезидент, який прибув в Україну з метою отримання доходу, має отримати Картку фізичної особи — платника податків, в якій зазначено його ІПН. Причому зробити це він може у ДПА в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а не в місцевих ДПС, як це передбачено для звичайних громадян (п. 2.5 розділу 2 Положення № 43).

Що стосується нарахування

внесків до соцфондів на виплати за договором підряду, то слід нараховувати лише внески до Пенсійного фонду. Причому внески нараховують тоді, коли за договором підряду нерезидент виконує роботи, а не послуги (лист ПФУ від 01.09.2006 р. № 11127/03-02).

 

Вікторія ЗМІЄНКО