04.08.2008

Коли коригування до податкової накладної відображається в ряд. 10.1 декларації з ПДВ

Відповідь на запитання

Роз'яснює ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Коли коригування до податкової накладної відображається в ряд. 10.1 декларації з ПДВ

 

31.05.2008 р. товариству було виписано податкову накладну постачальником послуг. Через кілька днів тим же числом було вручено коригування до вказаної податкової накладної на частку суми.

В якому рядку декларації з ПДВ (в 10 чи в 16) повинні відображати отримане коригування до податкової накладної? Крім того, виникли проблеми щодо відображення вказаного коригування в програмі, яку видали податківці.

 

Відповідно до

п. 4.5 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР у разі, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

У разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до

п. 4.5 Закону постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

На підставі вказаного розрахунку отримувач товарів (послуг) здійснює коригування податкового кредиту відповідно до

п. 4.5 Закону (за умови дотримання законодавчих норм щодо віднесення сум до податкового кредиту) з обов’язковим відображенням зазначених коригувань у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних — з від’ємним чи позитивним значенням (Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165).

Таким чином, бачимо, що здійснення коригування в такому випадку є обов’язковою умовою, тобто бланк Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної заповнюється обов’язково.

При цьому слід звернути увагу, що згідно з

Порядком заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженим наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, у рядках 8 та 16 відображається коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту відповідно лише на основі попередніх звітних періодів.

Ураховуючи зазначене, якщо відвантаження товару (перша подія згідно з

п.п. 7.3.1 Закону) та його повернення покупцем відбулося в одному звітному періоді, то в податковому обліку зазначені операції відбуваються в такій послідовності.

На дату відвантаження товару продавцем виписується податкова накладна, на дату повернення товару покупцем продавцем виписується Розрахунок коригування, які відповідно відображаються в Реєстрах отриманих і виданих податкових накладних як продавця, так і покупця (з «-» чи «+» відповідно).

При цьому особливу увагу слід звернути на те, що в податковій декларації з податку на додану вартість

відображаються підсумкові показники операцій з поставки (придбання) товарів за звітний період. На це було вказано в листі ДПАУ від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20*.

* Див. ком. «Актуальні питання щодо ПДВ: відповідає ДПАУ» // «БТ», 2008, № 25, с. 6.

Таким чином,

якщо здійснюється коригування показника податкової накладної, виписаної в тому ж самому місяці, то підсумковий результат відображається в рядку 10.1 податкової декларації з ПДВ.

Що стосується проблеми, яка виникла під час заповнення Реєстру отриманих та виданих податкових накладних у програмі, яку видала податкова інспекція, то вказана проблема вирішується дуже просто. У стовпчику «а», який має назву «Ознака коригування», не треба в такому випадку відображати «1» (як це зробили ви),

а необхідно, як і для інших податкових накладних, поставити «0». При такому заповненні всі показники, які відносяться до цього місяця (і зі знаком «мінус», і зі знаком «плюс»), арифметично просумуються з урахуванням їх знаків і в підсумку буде отримано необхідний результат, який і буде перенесено в рядок 10.1 декларації з ПДВ.

 

Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор