11.08.2008

У податковій накладній назву товару можна зазначати будь-якою мовою

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

У податковій накладній назву товару можна зазначати будь-якою мовою

 

У податковій накладній назву товару написано англійською мовою. Чи є це помилкою?

(м. Харків)

 

Перелік обов’язкових реквізитів податкової накладної

дано у п.п. 7.2.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР. Одним з таких обов’язкових реквізитів є опис (номенклатура) товарів (робіт, послуг). Належне та правильне заповнення всіх реквізитів в тому числі і найменування товару дає платнику податку право на податковий кредит.

Порядок заповнення обов’язкових реквізитів описаний у

Порядку № 165**. В ньому не визначено, якою мовою необхідно здійснювати заповнення податкової накладної взагалі та найменування товару зокрема.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.

У

ст. 10 Конституції України встановлено, що державною мовою в Україні є українська мова, але в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов. Поряд з українською мовою може використовуватися і інша мова в порядку визначеному ст. 11 Закону ВР УРСР «Про мови в Українській РСР» від 20.10.89 р. № 8312-ХI.

Це підтверджує і ДПУ: в цілому чинним законодавством з питань оподаткування не передбачено вимоги, яка б встановлювала обов’язковість застосування державної української мови при заповненні податкової накладної

(лист ДПАУ від 15.08.2003 р. № 12846/7/15-2317-22). На цій підставі податківці роблять висновок: за наявності у продавця податкових зобов’язань у покупця такі зобов’язання відносяться до податкового кредиту незалежно від того, якою мовою заповнено податкову накладну (російською чи українською).

В своїх консультаціях

податківці не заперечують і того, щоб назву товару в податковій накладній зазначали англійською мовою*** .

*** Консультації в газеті «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2005, № 45, с. 14.

 

Сергій ДЕЦЮРА