11.08.2008

Комісія із соціального страхування: порядок створення та функціонування

Стаття

КОМІСІЯ ІЗ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ:

порядок створення та функціонування

 

Рішення про призначення та виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання приймає спеціально створювана комісія (уповноважений) із соціального страхування. Порядок її створення та роботи регламентується спеціально розробленим Фондом соцстраху з тимчасової втрати працездатності положенням. Нещодавно Фонд затвердив нове Положення про комісію із соцстрахування, що діє з 25 липня 2008 року.

У сьогоднішній статті розглянемо порядок створення на підприємстві комісії із соцстрахування та порядок її діяльності з урахуванням останніх змін.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 2240 —

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Положення № 25

— Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25 (наведено в додатку «Документи»).

Положення № 21 —

Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затверджене постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 09.07.2001 р. № 21 (втратило чинність).

Постанова № 193 —

постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження типової форми протоколу засідання комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації» від 26.10.2006 р. № 193 (втратила чинність).

 

Порядок створення комісії із соціального страхування

Відповідно до

частини третьої ст. 50 Закону № 2240 рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, створеною на підприємстві, в установі, організації.

Порядок створення та функціонування такої комісії (уповноваженого) регулюється затвердженим Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП)

Положенням № 25, що набуло чинності з 25 липня 2008 року. До цього періоду діяльність комісії (уповноваженого) регулювалося Положенням № 21. Відразу зауважимо: нове Положення № 25 істотних змін до діяльності діючих комісій (уповноваженого) із соціального страхування не вносить.

Як не дивно, але в оновленому

Положенні № 25, так само, як і в його попереднику — Положенні № 21 , немає прямої вимоги про створення комісії (уповноваженого) фізичною особою — підприємцем, який використовує найману працю. Однак раніше ФТВП своїм листом від 04.07.2006 р. № 07-35-1439* поширював дію Положення № 21 і на підприємців-роботодавців. Тому, незважаючи на відсутність подібної норми, вважаємо, що й оновлене Положення № 25 поширюється також і на приватних підприємців.

* Див. ком. «Якщо у приватного підприємця більше 15 чоловік, то він має створювати комісію із соціального страхування — думка Фонду»// «БТ», 2006, № 34, с. 8.

При чисельності

у роботодавця 15 і менше застрахованих осіб на загальних зборах працівників обирають уповноваженого із соціального страхування. Якщо працівників більше 15 осіб, то створюється комісія із соціального страхування.

Зверніть увагу: уповноваженого наділено тими самим правами, обов’язками та повноваженнями, що й комісію за винятком деяких (див. рис. 4 на с. 18). Він також здійснює свою діяльність відповідно до

Положення № 25.

Організацію роботи комісії із соціального страхування здійснюють на паритетних засадах її

члени , делеговані в рівній кількості залежно від чисельності застрахованих осіб на підприємстві:

1) роботодавцем

— рішення про делегування членів оформляють наказом (розпорядженням), див. приклад на рис. 1 на с. 16;

2) представником застрахованих осіб

— таким представником є профспілкова організація підприємства, а за її відсутності — інший уповноважений орган, що представляє інтереси застрахованих осіб (представник) і вибраний працівниками у порядку, визначеному ст. 245 КЗпп. Якщо на підприємстві діє кілька профспілкових організацій, делегування членів комісії від застрахованих осіб здійснює об’єднаний представницький орган, що створюється цими профспілковими організаціями з ініціативи будь-якої з профспілки. Рішення про делегування членів оформляють постановою виборного органу профспілкової організації (об’єднаного представницького органу профспілкових організацій) або відповідним рішенням іншого уповноваженого органу, що представляє інтереси застрахованих осіб (див. приклад на рис. 2 на с. 16).

На новоствореному підприємстві комісію (уповноваженого) створюють (обирають)

протягом місяця після державної реєстрації підприємства (п. 1.9 Положення № 25).

Члени комісії виконують свої обов’язки

на громадських засадах. Строк повноважень членів комісії та їх кількість від кожної сторони встановлюють спільним рішенням роботодавця і представника застрахованих осіб.

Зверніть увагу:

Положення № 25 не встановлює будь-яких обмежень щодо максимальної чи мінімальної кількості осіб, які повинні входити до складу комісії. Зазначено лише, що в комісії має бути рівна кількість членів, делегованих з кожної сторони. А яку саме кількість членів буде представлено з кожної сторони — це питання, що вирішується сторонами самостійно залежно від чисельності працівників на підприємстві. Враховуючи, що в комісії обов’язково вибираються голова та його заступник, то, як мінімум, ще в комісії її членами мають бути по одній людині з кожної сторони.

Якщо член комісії з будь-яких причин позбавляється своїх повноважень, то сторона, яку він представляє, має делегувати іншого представника на строк повноважень комісії (

п. 4.1 Положення № 25).

Якщо на підприємстві нарахування та виплату зарплати і соцстрахівських допомог, а також надання соціальних послуг за рахунок ФТВП здійснюють у його структурних підрозділах, то

комісії із соцстрахування створюють в цих підрозділах підприємства.

На великих підприємствах

можна створювати центральну комісію із соцстрахування та комісії в окремих його підрозділах (п.п. 1.4.1 Положення № 25).

Крім того, з числа членів комісії за її рішенням можна створювати

робочі групи (призначати представника, представників). Їх завдання:

— виконувати практичну роботу з призначення матеріального забезпечення;

— здійснювати заходи щодо зниження рівня захворюваності на підприємстві;

— провадити оздоровчі заходи тощо.

Комісія (уповноважений) підзвітна роботодавцю та представнику застрахованих осіб, які вибрали її, а її роботу може перевірити ФТВП.

У

Положенні № 25 немає норми про можливість грошового заохочення членів комісії за рахунок коштів ФТВП (у Положенні № 21 така можливість передбачалася п. 1.10). Тепер одноразові грошові винагороди не виплачуватимуться.

 

Права, обов’язки та повноваження комісії

Комісію із соцстрахування згідно з

Положенням № 25 наділено низкою прав та обов’язків (розділ II Положення № 25). Крім того, комісію наділено повноваженнями, переліченими в розділі III Положення № 25.

Одним з основних завдань комісії із соцстрахування на будь-якому підприємстві є призначення або відмова у призначенні матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП (допомог по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, по вагітності та пологах і на поховання). Але, крім цього, комісія виконує також й інші завдання. Для зручності всі права, обов’язки та повноваження комісії (уповноваженого) із соцстрахування показано на рис. 4 на с. 18. Звернемо увагу лише на окремі нюанси.

Як у старому

Положенні № 21, так і в новому Положенні № 25 передбачено ведення комісією (уповноваженим) обліку осіб, які часто або довго хворіють. При цьому новим Положенням № 25 визначено критерії часто і довго хворіючих осіб:

— особи, які за останні 12 місяців були непрацездатними з приводу одного захворювання не менше 3-х випадків із загальною кількістю днів непрацездатності 30 — 40 днів (на практиці встановлення таких осіб може бути проблематичним, оскільки листок непрацездатності і може не містити діагноз*);

* При цьому такий лікарняний листок є заповненим правильно. Докладніше див. статтю «Заповнюємо лікарняний листок» // «БТ», 2008, № 26, с. 41.

— особи, які за останні 12 місяців були непрацездатними з приводу різних захворювань не менше 4-х випадків із загальною кількістю днів непрацездатності 40 — 50 днів.

Облік таких осіб ведеться комісією (уповноваженим) у довільній формі. Створені на підприємствах

робочі групи (представники) виконують дещо обмеженіше коло обов’язків (п. 3.3 Положення № 25), ніж передбачено для самих комісій у п. 2.2 Положення № 25 (див. рис. 4 на с. 18).

Для великих підприємств, на яких створено

центральну комісію та окремо комісії в структурних підрозділах, Положенням № 25 розділено повноваження між ними: у п. 3.4 перелічено повноваження центральної комісії, а в п. 3.5 — комісій структурних підрозділів (див. додаток «Документи» на с. 21).

Голова комісії (уповноважений) із соціального страхування підписує щоквартальну звітність ф.

Ф-4 ФСС з ТВП і Ф14 (додаток до Ф4-ФСС з ТВП), а також акт перевірки роботодавця ФТВП (п. 8.5 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління ФТВП від 26.06.2001 р. № 16). Крім того, він заповнює третій розділ «Призначена допомога» зворотного боку листка непрацездатності**.

** Докладніше див. статтю «Заповнюємо лікарняний листок» // «БТ», 2008, № 26, с. 41.

 

Організація роботи комісії

Основна форма роботи комісії — це проведення засідань. На

першому засіданні комісії відкритим голосуванням обираються її голова і заступник голови комісії, які мають представляти різні сторони, що їх делегували.

Комісія має розробити та затвердити план проведення засідань. При цьому

засідання повинні проводитися не рідше двох разів на місяць. Зверніть увагу: раніше згідно з п. 4.1 Положення № 21 такі засідання комісія мала проводити не рідше одного разу на місяць.

Члени комісії беруть участь у її засіданнях особисто без права передачі своїх повноважень іншим посадовим особам. Засідання комісії протоколюється.

Згідно з новим

Положенням № 25 комісія правомочна приймати рішення за наявності на засіданні більше половини її членів та представника від кожної сторони. При рівному розподілі голосів голос голови є вирішальним. Раніше відповідно до Положення № 21 комісія була правомочна приймати рішення за наявності на засіданні не менше 2/3 її складу від кожної представленої сторони.

Уповноважений

, на відміну від комісії, розглядає питання матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам у міру надходження відповідних звернень та подання необхідних для їх вирішення документів і потім приймає відповідні рішення.

Рішення комісії (уповноваженого)

оформляють протоколом у день їх прийняття. Форму протоколу засідання комісії із соціального страхування (рішення уповноваженого) наведено в додатку до Положення № 25. Нагадаємо: в Положенні № 21 форми протоколу не було — її було затверджено окремою постановою № 193.

Нова

форма протоколу відрізняється від попередньої лише тим, що її привели у відповідність до чинного законодавства. На сьогодні допомогу при народженні дитини і допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку підприємство не призначає та не виплачує. Тому ці види допомог у новій формі відсутні.

Оформлений

протокол передають до бухгалтерії (розрахункового відділу) разом із документами, що стали підставою для призначення допомог і надання послуг, для здійснення відповідних виплат допомог і надання послуг (путівок). Ураховуючи, що в Положенні № 25 строк для передачі комісією протоколу до бухгалтерії не встановлено, необхідно діяти так, щоб не порушити встановлені Законом № 2240 строки виплат допомог:

— допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачують у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати (

частина друга ст. 52 Закону № 2240);

— допомогу на поховання виплачують не пізніше дня, наступного за днем звернення (

частина четверта ст. 52 Закону № 2240).

Порядок заповнення

протоколу покажемо на рис. 3 (с. 17).

На закінчення зауважимо, що працівник має право оскаржити у ФТВП або в суді прийняте комісією (уповноваженим) рішення про призначення допомоги та надання соціальних послуг. Тому, щоб не допускати спірних ситуацій, комісія (уповноважений) повинні сумлінно та в межах чинного законодавства виконувати свої обов’язки.

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «АБВ»

 

НАКАЗ

 

28.07.2008

м. Харків № 5

 

Про делегування представниками підприємства до комісії із соціального страхування

 

На виконання

пункту 3 статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240- ІІІ і вимог постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації» від 23.06.2008 р. № 25

 

НАКАЗУЮ:

Делегувати для роботи в комісії із соціального страхування на громадських засадах таких працівників:

Колоса Михайла Федоровича — інспектора відділу кадрів;

Михайленка Олега Федоровича — майстра ливарного цеху.

 

Директор

  /Орлов/ К. К. Орлов

З наказом ознайомлені:

29.07.2008 р.
(дата)
 /Колос/  
(підпис)
М. Ф. Колос
  29.07.2008 р.
 (дата)
/Михайленко/
(підпис)
О. Ф. Михайленко

Рис. 1

 

Первинна профспілкова організація ТОВ «АБВ»

 

ПРОТОКОЛ

засідання комітету профспілкової організації

 

29.07.2008

м. Харків № 3

Голова — Огирко П. П.

Секретар — Степаненко Н. Н.

 

Були присутні: 20 осіб.

 

Порядок денний:

1. Делегування членів для роботи в комісії із соціального страхування.

1. СЛУХАЛИ:

Проценко О. С. — запропонувала на виконання

пункту 3 статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240- ІІІ і вимог постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації» від 23.06.2008 р. № 25 делегувати для роботи в комісії із соціального страхування ТОВ «АБВ» від профспілкової організації таких осіб: Ульянченко В. В., Рудько О. М.

 

ПОСТАНОВИЛИ:

Делегувати для роботи в комісії із соціального страхування Ульянченко В. В., Рудько О. М.

 

Голова комітету профспілкової організації ТОВ «АБВ»

/Огирко/ П. П. Огирко

Секретар

/Степаненко/ Н. Н. Степаненко

Рис. 2

 

Додаток до Положення

ПРОТОКОЛ №

1/08-2008

засідання комісії із соціального страхування /рішення уповноваженого/

Товариства з обмеженою відповідальністю «АБВ»


(назва підприємства, установи, організації)

від «

11» серпня 2008 року

 

Присутні на засіданні:

 

 

П. І. Б.

Голова комісії/уповноважений/

Ульянченко В. В.

Заступник голови

Колос М. Ф.

Члени комісії:

Рудько О. М.

Михайленко О. Ф.

 

 

Розглянувши звернення та документи про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам, комісія /уповноважений/ із соціального страхування вирішила:

 

I. Призначити допомогу:

 

1. По тимчасовій непрацездатності

 

№ з/п

П. І. Б.

Табельний №

№ листка непрацездатності

Код захворювання (діагноз) (за наявності)

Період непрацездатності

Кількість днів, що підлягають оплаті

Розмір допомоги ( %)

разом

в т. ч. за рахунок коштів Фонду

1

Зозуля І. І.

000144

АБЕ 123456

01.08.2008 — 08.08.2008

6

3

80

 

2. По вагітності та пологах

 

№ з/п

П. І. Б.

Табельний №

№ листка непрацездатності

Період відпустки по вагітності та пологах

Кількість днів, що підлягають оплаті

Розмір допомоги (%)

1

Звонарь О. І.

000111

АББ 349256

06.08.2008 — 09.12.2008

89

100

 

3. На поховання

 

№ з/п

П. І. Б.

Табельний №

Надані документи

Розмір допомоги

 

II. Відмовити в призначенні (припинити виплату) допомоги:

 

Вид допомоги

П. І. Б.

Табельний №

№ листка непрацездатності

Період непрацездатності

Кількість днів, що не підлягають оплаті

Дата, з якої припиняється виплата допомоги

Причини відмови в призначенні допомоги (припинення виплати)

1. По тимчасовій непрацездатності

2. По вагітності та пологах

3. На поховання

х

х

х

х

х

х

х

х

 

III. Виділити путівки до санаторіїв та санаторіїв-профілакторіїв застрахованим особам, членам їх сімей та студентам:

 

№ з/п

П. І. Б.

Табельний №, посада

Подані документи (заява та дата її подання, форма № 070/о та дата її видачі)

Рекомендований профіль санаторію для лікування (для санаторію-профілакторію — профіль лікування)

Інформація про виділену путівку

Розмір часткової оплати за путівку

Примітка

вартість

вид

номер та початок терміну дії

відсоток

сума

1

Сич В. В.

000123, економіст

Заява від 24.12.2007 р., форма № 070/о від 19.12.2007 р.

Захворювання органів дихання

5000,00

Санаторно-курортне лікування, санаторій «Море»

Двомісний номер; початок з 26.08.2008 р.

20 %

1000,00

Заяву Сич В. В. від 24.12. 2007 р., форму № 070/о від 19.12. 2007 р. передано до бухгалтерії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П. І. Б.

Підпис

Голова комісії/уповноважений/

Ульянченко В. В.

/Ульянченко/

Заступник голови

Колос М. Ф.

/Колос/

Члени комісії:

Рудько О. М.

/Рудько/

Михайленко О. Ф.

/Михайленко/

Рис. 3