11.08.2008

Кредит банку не включається до виручки єдиноподатника

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Кредит банку не включається до виручки єдиноподатника

 

Наше підприємство платник — єдиного податку — планує взяти кредит у банку на суму більше 1 млн грн. Чи змушені ми будемо переходити на загальну систему оподаткування?

 

Відразу заспокоїмо: переходити підприємству на загальну систему оподаткування немає необхідності. Ви можете й надалі залишатися на спрощеній системі оподаткування.

Так, згідно із

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для суб’єктів малого підприємництва, зокрема юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 1 млн грн.

Відповідно до ст. 1 Указу

виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій із продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Кошти, що отримає ваше підприємство у вигляді кредиту, наданого банком, не вважаються доходом і не включаються до бази оподаткування єдиним податком.

 

Наталія КИРПА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян