11.08.2008

Зміни до картки зі зразками підпису за наявності у підприємця печатки

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Зміни до картки зі зразками підпису за наявності у підприємця печатки

 

Фізична особа — підприємець раніше здійснювала свою діяльність без печатки. У той період нею було відкрито поточний рахунок у банку. Сьогодні вона працює з печаткою. Чи потрібно в цьому випадку вносити зміни до картки зі зразками підпису?

(м. Харків)

 

При відкритті підприємцем поточного рахунка в банку оформляється картка зі зразками підпису підприємця (додаток 4 до

Інструкції № 492*). При цьому відбиток печатки підприємця проставляється тільки за її наявності і банком не вимагається.

* Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Про дії підприємця в разі, якщо спочатку в нього печатка була відсутня і з’явилася тільки згодом, коли рахунок було відкрито, в

Інструкції № 492 не йдеться.

Водночас очевидно: якщо фізична особа — підприємець має намір засвідчувати печаткою свій підпис на господарських, платіжних та інших документах, то йому необхідно звернутися до банку для внесення коректив до картки. Справа в тому, що для банку, в якому відкрито рахунок, важлива відповідність реквізитів, які наявні в картці та проставляються у платіжних документах підприємця. Отже, якщо в картці не буде зразка печатки, платіжку з нею навряд чи приймуть.

Водночас якщо при здійсненні діяльності підприємцю не потрібно засвідчувати підписом банківські документи, додавати відбиток печатки до картки не знадобиться.

 

Оксана ПІРОЖЕНКО