18.08.2008

Податок на прибуток. Витрати на технічне обслуговування включаються до валових

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Артемівському районі м. Луганська

 

Витрати на технічне обслуговування включаються до валових

 

Чи можна відносити до валових витрат вартість запасних частин, що використовуються для технічного обслуговування основних фондів груп 2, 3 (виробниче обладнання)?

 

Для правильного відображення валових витрат необхідно чітко розподіляти технічне обслуговування, ремонт та інші поліпшення основних фондів.

Відповідно до

ДСТУ 2860-94 «Надійність техніки. Терміни та визначення» під технічним обслуговуванням розуміють комплекс операцій чи окрему операцію з підтримання справності або працездатності об’єкта під час його використання за призначенням, простою, зберігання і транспортування. Ремонтом вважається комплекс операцій з відновлення справності або працездатності та відновлення ресурсу об’єкта чи його складових. Отже, при техобслуговуванні йдеться про підтримання справності, а при ремонті — про відновлення справності або працездатності.

Тому операції з технічного обслуговування не розглядаються як поточний або капітальний ремонт, реконструкція, модернізація та інші види поліпшень і на них не поширюється

п. 8.7 Закону про податок на прибуток.

Таким чином,

витрати на технічне обслуговування обладнання, що здійснюються відповідно до вимог нормативно-технічної (галузевих норм) або експлуатаційної документації, включаються до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

 

Любов ПРОСЯНИК,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян