18.08.2008

ПДВ. У Реєстрі необхідно відображати товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

У Реєстрі необхідно відображати товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку

 

Чи потрібно вносити до реєстру податкових накладних придбання товару у фізособи-підприємця без ПДВ та операції з надання послуг банку?

 

Для оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій складаються окремі податкові накладні (

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ).

Відповідно до норм

Закону про ПДВ у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) продавця і покупця обліковуються податкові накладні лише при здійсненні операцій, що оподатковуються або звільнені (ст. 5, ст. 11 Закону про ПДВ) від оподаткування.

Разом з тим згідно з

п. 6 Порядку № 244 у Реєстрі обліковуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, які оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20 % чи 0 %, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об’єктом оподаткування, а також тих, які не призначаються для використання в господарській діяльності цього платника податку.

Придбання товару у фізособи-підприємця, який не є платником ПДВ, здійснюється без податку на додану вартість. Не виписує такий підприємець і податкові накладні.

Відповідно до

п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ не є об’єктом оподаткування операції надання банком послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу тощо. Звичайно, при наданні цих послуг банк також не може виписувати податкові накладні.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного, згідно з

Порядком № 244 у Реєстрі повинні обліковуватися й операції, які не є об’єктом оподаткування, у тому числі з придбання товару в неплатника ПДВ, і послуги банку.

Згідно з

п. 9.8 Порядку № 244 в разі відображення в Реєстрі звільнених від оподаткування та таких, що не є об’єктом оподаткування, операцій, а також операцій з придбання в особи-неплатника, у графах 8, 10, 12 та 14 розділу 1 Реєстру робиться позначка «X».

При недотриманні норм

Порядку № 244 керівнику та іншим посадовим особам підприємства загрожує адмінштраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.) за порушення порядку ведення податкового обліку (ст. 1631 КУпАП).

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян