18.08.2008

ПДВ. Копії свідоцтва платника ПДВ, засвідчені податковою, слід розмістити в доступному для огляду місці

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Копії свідоцтва платника ПДВ, засвідчені податковою, слід розмістити в доступному для огляду місці

 

Підприємство делегувало право виписування податкових накладних своїй філії. Для цього в податковій інспекції було засвідчено копію свідоцтва платника ПДВ головного підприємства. Засвідчену копію свідоцтва директор філії зберігає у сейфі. Податкова інспекція при проведенні перевірки відзначила, що копію свідоцтва має бути розміщено в доступних для огляду місцях у приміщенні філії. Чи це так?

(м. Харків)

 

Дійсно, платник податків за своїм бажанням може засвідчити копії свідоцтва платника ПДВ у податковому органі. Такі копії мають ту саму юридичну силу, що й оригінал.

Копії свідоцтва про реєстрацію, засвідчені податковим органом,

має бути розміщено в доступних для огляду місцях у приміщенні платника податку та у всіх його відокремлених підрозділах. Це встановлено п. 9.7 Закону про ПДВ і п. 14.4 Положення № 79. А от правила такого розміщення і відповідальність за порушення цих правил установлюються центральним податковим органом (ДПАУ). Так зазначено у другому абзаці п. 9.7 Закону про ПДВ.

Зауважимо, що

на сьогодні ДПАУ не затвердила правила і не визначила відповідальність. Тому зауваження вашого податкового інспектора з приводу розміщення копії свідоцтва платника ПДВ на доступному для огляду місці можна сприймати лише як рекомендацію.

Але при цьому покупцю буде комфортніше придбавати товар, побачивши, що у продавця є свідоцтво платника ПДВ. Тому ви можете розмістити копії в доступних для огляду місцях. Наприклад, роздрібне підприємство таку копію може розмістити в «Куточку споживача», оптове підприємство — у відділі продажів на дошці оголошень.

Також нагадаємо, що в разі анулювання реєстрації, заміни свідоцтва чи його втрати всі засвідчені копії має бути повернено до податкового органу разом з оригіналом свідоцтва чи заявою платника податків.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА