18.08.2008

Єдиний податок. Що робити, якщо отримали виручку понад 1 млн грн.

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у м. Житомирі

 

Що робити, якщо отримали виручку понад 1 млн грн.

 

Підприємство, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, у лютому 2008 року отримало виручку від реалізації продукції, що перевищила 1 мільйон гривень. Чи потрібно в цьому випадку сплачувати податок на прибуток?

 

Основним нормативним документом, що регулює питання застосування спрощеної системи оподаткування, є

Указ про єдиний податок. Відповідно до ст. 1 Указу спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми власності, у яких за рік середньоспискова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 1 мільйон гривень.

Якщо ж не виконується хоча б одна з перелічених вище умов, то платник єдиного податку

повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу) відповідно до ст. 7 Указу пр оєдиний податок.

Це означає:

якщо у лютому 2008 року обсяг виручки підприємства за рік перевищив 1 мільйон гривень, то з другого кварталу 2008 року, а саме з квітня, воно переходить на загальну систему оподаткування і відповідно сплачує податок на прибуток. При цьому виручка, що надійшла в березні 2008 року, тобто після перевищення зазначеного критерію, має обкладатися єдиним податком.

Як відомо, усі платники податку на прибуток подають декларацію незалежно від того, чи виникло у них податкове зобов’язання, чи ні. Тому, вже за другий квартал 2008 року необхідно буде подати декларацію з податку на прибуток.

 

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян