25.08.2008

Підприємство має право на податковий кредит при отриманні із закордону основних засобів як внеску до статутного фонду

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Підприємство має право на податковий кредит при отриманні із закордону основних засобів як внеску до статутного фонду

 

Яко внесок до статутного фонду ввезені на митну територію України основні фонди. Чи має право підприємство на податковий кредит з отриманих до статутного фонду основних фондів?

 

Відповідно до

п.п. 3.1.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з увезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту.

З метою оподаткування до імпорту також прирівнюється ввезення з-за меж митного кордону України на митну територію України товарів (супутніх послуг) за договорами лізингу (оренди) (у тому числі у разі повернення об’єкта лізингу лізингодавцю-резиденту або іншій особі за дорученням такого лізингодавця), застави та іншими договорами, які не передбачають передання права власності на такі товари (майно) або передбачають їх обмін на корпоративні права чи цінні папери.

Таким чином,

увезення основних фондів як внеску до статутного фонду є оподатковуваною операцією.

Платник ПДВ

при отриманні основних фондів як внеску до статутного фонду в обмін на емітовані ним корпоративні права має право включити суму ПДВ, нараховану при розмитненні таких основних фондів, до складу податкового кредиту за умови дотримання вимог п. 7.4 Закону про ПДВ щодо формування податкового кредиту. Зокрема, одним з визначальних факторів для формування податкового кредиту при придбанні основних фондів (у тому числі і в обмін на корпоративні права) є їх подальше використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Слід ураховувати, що не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку, не підтверджені митними деклараціями

(п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ), оскільки у разі імпорту товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається вантажна митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку на додану вартість.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян