25.08.2008

До бази оподаткування єдиним податком включають загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

До бази оподаткування єдиним податком включають загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій

 

Підприємство — платник єдиного податку планує реалізувати акції, які були внесені до статутного фонду. Чи потрібно включати до бази оподаткування єдиним податком усю суму коштів, отриманих на розрахунковий рахунок та в касу, чи тільки різницю між вартістю реалізації та вартістю придбання цих акцій?

 

Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Згідно з

Порядком ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПАУ від 12.10.99 р. № 554, у дохідній частині Книги відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва і реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Також відповідно до

Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98, у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів.

Тобто платник єдиного податку застосовує касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу. Таким чином, підприємство для оподаткування єдиним податком має враховувати загальну суму коштів, отриману на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Отже, до бази оподаткування єдиним податком підприємство має враховувати загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян