25.08.2008

Брокерські послуги — як відобразити в обліку

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Брокерські послуги — як відобразити в обліку

 

Підприємство продає обладнання за кордон. Як у податковому та бухгалтерському обліках відображати брокерські послуги?

(м. Харків)

 

Сьогодні діяльність митних брокерів досить популярна, бо вони значно полегшують життя платникові податків при митному оформленні товарів.

Митний брокер (посередник) — це підприємство, яке здійснює декларування товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і має ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності, видану спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі митної справи (ст. 176 Митного кодексу України від 11.07.2002 р. № 92-IV; далі — МКУ).

Митний брокер виступає посередником між вантажовідправником чи вантажоодержувачем — з одного боку та державою в особі митних органів — з іншого.

У відносинах з митними органами брокер представляє інтереси підприємств (

абз. четвертий ст. 26 МКУ). Ним виконуються такі операції:

— пред’явлення митному органу товарів і транспортних засобів для митного оформлення;

— пред’явлення митному органу необхідних документів і додаткових відомостей для митного оформлення;

— інші операції, необхідні для митного декларування.

Звичайно, така діяльність має бути відповідним чином винагороджена, що для замовника брокерських послуг вимагає ретельного обліку витрат на це.

У податковому обліку експортера

вартість брокерських послуг включається до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Зрозуміло, за наявності відповідного документа, що підтверджує факт надання брокерських послуг.

Крім того,

суми сплаченого (нарахованого) ПДВ у вартості брокерських послуг можна включити до податкового кредиту. Це випливає з п.п. 7.4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), в якому зазначено, що право на податковий кредит виникає, якщо придбані товари (роботи, послуги) використовують у межах господарської діяльності та оподатковуваних операціях. У цій ситуації наявні оподатковувана операція (експорт обладнання) та госпдіяльність. При відображенні податкового кредиту також слід пам’ятати про наявність податкової накладної чи іншого подібного документа, зазначеного в п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ.

У

бухгалтерському обліку витрати на брокерські послуги належать до складу витрат на збут та враховуються на рахунку 93 «Витрати на збут».

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА