01.12.2008

Про право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування

Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

ПУТІВКА ВІД СОЦСТРАХУ:

чи може її отримати жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

«Про право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування»

 

У

листі, що коментується, Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз’яснив можливість отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів ФТВП при перебуванні працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років).

Посилаючись на

ч. 1 ст. 50, п. 9 ст. 2 і ст. 7 Закону № 2240**, ФТВП не заперечує проти отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок його коштів застрахованими особами, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до ФТВП, під час перебування у відпустці для догляду до 3 років.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Звертає на себе увагу некоректність авторів

листа, що коментується: як бачимо, у ньому йдеться про те, що путівку може отримати особа, яка сплачує страхові внески до ФТВП.

На нашу думку, тут правильніше говорити, що

особа має бути застрахована. Так, згідно з ч. 1 ст. 4 і ч. 1 ст. 50 Закону № 2240 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів ФТВП має застрахована особа. У свою чергу, працівник, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, є застрахованою особою.

Крім того, незважаючи на те, що працівнику, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, виплачують у цей час допомогу по догляду за дитиною, а з неї страхові внески до ФТВП не сплачуються, цей

період зараховують до страхового стажу без сплати в цьому періоді внесків згідно з другим реченням ч. 1 ст. 7 Закону № 2240. Умову про сплату внесків для зарахування періоду до страхового стажу передбачено лише для загального визначення страхового стажу: «це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством». З цього правила є лише один виняток: одночасно перебувати в такій відпустці і при цьому сплачувати внески до ФТВП застрахована особа може за умови роботи на неповному робочому дні чи вдома.

Ураховуючи викладене, у разі настання страхового випадку

особа, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, має право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів ФТВП, у тому числі й на отримання путівки на санаторно-курортне лікування без сплати страхових внесків.

Однак на практиці працівнику, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, реалізувати своє право на соцстрахівську путівку буде складно. Це пояснюється тим, що згідно з

п. 4.2 Інструкції № 55* путівку до санаторію видають застрахованій особі за основним місцем роботи для санаторно-курортного лікування в період відпустки. Причому в Інструкції № 55 не визначено, в період якої саме відпустки можна скористатися путівкою.

* Інструкція про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління ФТВП від 02.06.2005 р. № 55.

Логічно припустити, що йдеться про щорічну відпустку. Однак не виключено, що працівник може оздоровлятися і в період додаткової відпустки «на дітей», «чорнобильської» відпустки або у відпустці без збереження зарплати. Право на щорічну відпустку в особи, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, може виникнути лише в разі, якщо вона працює в умовах неповного робочого часу чи вдома або якщо є невикористана щорічна відпустка за період роботи до надання відпустки для догляду до 3 років.

Що стосується відпустки для догляду до 3 років, то її призначення — догляд за дитиною. Тому, якщо матуся вирішить поїхати до санаторію сама, без дитини, то фактично вона не здійснюватиме в цей час догляд за дитиною, тому таку відпустку потрібно перервати, оформивши, наприклад, щорічну відпустку, відпустку «на дітей», «чорнобильську» відпустку або відпустку без збереження зарплати**.

** Про те, як оформити відпустку «на дітей» у період відпустки для догляду до 3 років, див. у консультації «Додаткова відпустка «на дітей» для матері чотирьох дітей» // «БТ», 2008, № 43, с. 45.

Узяти дитину з собою вона також не зможе, оскільки згідно з

п. 4.8 Інструкції № 55 комісія (уповноважений) із соціального страхування може приймати рішення про виділення путівки для загального санаторно-курортного лікування працюючих на підприємстві та їх дітей віком від 4 до 18 років.

Висновок: особа, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює на умовах неповного робочого часу, має право отримати путівку за рахунок коштів ФТВП, але практично реалізувати це право буде непросто.