01.12.2008

Про внесення змін або доповнень до укладеного трудового договору між фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником

Лист від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08

ПРИ ЗМІНІ УМОВ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

приватний підприємець має повідомити центр зайнятості

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08

«Про внесення змін або доповнень до укладеного трудового договору між фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці вказав на необхідність повідомлення державної служби зайнятості в разі внесення змін і доповнень до укладеного та зареєстрованого трудового договору між фізичною особою — роботодавцем (далі — ФОР) і найманим працівником.

Нагадаємо: трудовий договір між працівником та ФОР укладають у письмовій формі. На сьогодні використовують форму

трудового договору між працівником та фізичною особою, затверджену наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260. Саме цим наказом затверджено Порядок реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою (далі — Порядок). Трудовий договір складають у трьох примірниках і в тижневий строк реєструють у державній службі зайнятості за місцем реєстрації ФОР.

Трапляється так, що в період роботи змінюються умови роботи, оплати праці тощо. Ураховуючи, що всі умови роботи докладно прописуються у

трудовому договорі, при їх зміні до діючого трудового договору потрібно внести необхідні зміни і доповнення. Наприклад, підвищення розміру заробітної плати вимагає зміни п. 3 трудового договору; при зміні режиму роботи, тривалості роботи слід унести зміни до п. 4 трудового договору.

Чи потрібно в такому разі повідомляти центр зайнятості про зміни і як це зробити?

Незважаючи на те що внесення змін до діючого

трудового договору та їх реєстрації Порядком не передбачено, Мінпраці вважає за необхідне це робити. Для цього:

1.

Зміни і доповнення, що вносяться сторонами трудового договору — ФОР і найманим працівником, слід оформити у вигляді додатка до трудового договору, який підписують обидві сторони. Цей документ потрібно скласти в довільній формі із зазначенням відповідних реквізитів трудового договору у трьох автентичних примірниках: для фізичної особи — роботодавця, найманого працівника і центру зайнятості.

2. Про зміни і доповнення слід письмово повідомити центр зайнятості, написавши, наприклад, лист-супровід, до якого долучають додатки до

трудового договору.

3. Відповідальна особа центру зайнятості робить позначку в

книзі реєстрації трудових договорів про внесення змін або доповнень до вже укладеного трудового договору.

Раніше подібне роз’яснення було наведено в

листі Інспекції з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості від 30.03.2006 р. № ДЦ12-1660/0/6-06*.

* Див. ком. «Підприємець має повідомляти центр зайнятості про зміни, унесені до трудового договору з працівником» // «БТ», 2006, № 22, с. 9.

Варто зазначити, що строк інформування центру зайнятості про внесені до трудового договору зміни і доповнення Порядком не встановлено. Не зазначено його і в листі, що коментується. Тому покарати ФОР за неінформування навряд чи можна.