08.12.2008

Про затвердження Порядку надання роз’яснень

Наказ від 11.11.2008 р. № 663

ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ:

затверджено новий Порядок надання Мінекономіки роз’яснень про застосування законодавства у сфері закупівель

 

Наказ Міністерства економіки України від 11.11.2008 р. № 663

«Про затвердження Порядку надання роз’яснень

 

Однією з функцій Мінекономіки є надання роз’яснень про порядок застосування законодавства у сфері держзакупівель.

Наказом, що коментується, якраз і затверджено вимоги до надання таких роз’яснень. Раніше такі вимоги було встановлено Порядком надання роз’яснень щодо застосування законодавства у сфері закупівель, затвердженим наказом Мінекономіки від 15.04.2008 р. № 130, який утратив чинність з моменту набуття чинності наказом, що коментується. Прийняття нового Порядку було пов’язане з набранням чинності Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921*, що прийшло на зміну Тимчасовому положенню про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженому постановою КМУ від 28.03.2008 р.

* Положення набрало чинності з 22 жовтня 2008 року. Але Конституційний Суд України у своєму рішенні від 09.10.2008 р. № 22рп/2008 вважає, що Кабмін як орган виконавчої влади не має повноважень установлювати правила конкуренції у сфері закупівель. Див. також с. 9 цього номера.

Новий

Порядок, на відміну від старого Порядку, висуває такі вимоги до форми запиту:

— запит має бути складено українською мовою на бланку заявника (за наявності) та скріплено підписом уповноваженої особи;

— фізична особа в запиті має зазначити свої прізвище, ім’я, по батькові та місце проживання;

— запит повинен містити обов’язкове посилання на норми законодаства у сфері закупівель.

Запити, оформлені з порушенням чинного законодаства, розгляду не підлягають.

При цьому, як і раніше, відповідь на запит надається уповноваженим органом протягом одного місяця, а на ті запити, що не потребують додаткового вивчення, — протягом 15 робочих днів. Початком строку розгляду запиту вважається день реєстрації його в Міністерстві, а закінченням — день направлення роз’яснення заявнику на його запит. Роз’яснення надається на офіційному бланку документа «РОЗ’ЯСНЕННЯ» та за підписом міністра чи іншої уповноваженої ним особи.