15.12.2008

Про внесення змін до Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів»

Наказ від 12.11.2008 р. № 527

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНВАЛІДІВ:

приватний підприємець, якому встановлено інвалідність, зараховуватиметься у виконання «інвалідного» нормативу

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 12.11.2008 р. № 527

«Про внесення змін до Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна)

«Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, унесено зміни до Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затвердженої наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42 (далі — Інструкція № 42).

Згідно зі змінами при встановленні інвалідності фізичній особі, яка використовує найману працю, для неї

показник рядка 02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)» звіту за формою № 10-ПІ (річна) збільшується на одиницю. Отже, фізичні особи — підприємці (ФОП), які мають інвалідність, зараховуватимуться у виконання «інвалідного» нормативу.

Тільки ось новозапроваджена норма не зовсім узгоджується з вимогами

Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція № 286).

Нагадаємо, що рядок 01

«Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)» цього звіту заповнюється відповідно до п. 3.2 Інструкції № 286. Згідно з цією Інструкцією при розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників беруть до уваги тільки працівників. Фізична особа, яка використовує найману працю, не є найманим працівником. Рядок же 02 звіту є своєрідною розшифровкою рядка 01 (це видно з назви рядка 02).

При цьому зверніть увагу: унесені зміни стосуються тільки рядка 02. Порядок визначення показника рядка 01 залишився без змін

. Виходить, що у розрахунку показника рядка 01 (на відміну від оновленого показника рядка 02) ФОП, які мають інвалідність, не враховуватимуть самих себе. Наприклад, середньооблікова кількість штатних працівників у ФОП — 9 осіб, з них 1 інвалід. Крім того, й сама ФОП має інвалідність. Тож у рядку 01 звіту слід зазначити 9 осіб, а в рядку 2 згідно з унесеними змінами буде зазначено 2 особи.

Також

наказом, що коментується, затверджено оновлену форму Переліку підприємств, що ввійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця (додаток до Інструкції № 42). Цей оновлений додаток повинні разом зі звітом за 2008 рік подати:

— роботодавці, які мають відокремлені підрозділи;

— роботодавці, які повністю утримуються за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів;

— господарські об’єднання, створені з метою координації виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань.

Порівняно з минулим роком у звіті доведеться надати більш деталізовану інформацію про підприємства, що входять до їх складу.

Наказ, що коментується, набув чинності 9 грудня 2008 року.