15.12.2008

При реалізації ОФ групи 1 валові доходи (витрати) виникають у момент виведення об’єкта з експлуатації

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

При реалізації ОФ групи 1 валові доходи (витрати) виникають у момент виведення об’єкта з експлуатації

 

Підприємство продає об’єкт основних фондів групи 1. Оплата за цей об’єкт проводитиметься частинами, а Акт приймання-передачі основних засобів буде підписаний тільки після повної оплати вартості об’єкта. Коли в такому випадку виникатимуть валові витрати (доходи): в момент надходження передоплати чи в момент підписання Акта?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п.п. 8.4.3 Закону про податок на прибуток у разі виведення з експлуатації окремих об’єктів основних фондів (ОФ) групи 1 у зв’язку з їх продажем до валових доходів платника податку включається сума перевищення виручки від продажу цього об’єкта над балансовою вартістю окремих об’єктів ОФ групи 1, а до валових витрат — сума перевищення балансової вартості над виручкою від такого продажу. У свою чергу, балансова вартість групи 1 буде зменшена на суму балансової вартості такого об’єкта.

Із цього підпункту

Закону про податок на прибуток випливає, що для визначення результату від реалізації ОФ 1 групи необхідно мати дві складові, а саме: балансову вартість та виручку від продажу об’єкта ОФ.

Тому, коли першою подією при реалізації об’єкта ОФ групи 1 буде передоплата, неможливо визначити результат від такої операції, оскільки балансову вартість об’єкта можна визначити тільки після виведення його з експлуатації. Отже,

виникнення валових доходів (витрат) при передоплаті буде відбуватися не за першою подією, а лише за другою — при виведенні ОФ групи 1 з експлуатації (підписанні Акта приймання-передачі).

Натомість, у випадку коли першою подією буде виведення з експлуатації ОФ групи 1 (підписання Акта приймання-передачі), валові доходи чи витрати мають відображатися за першою подією, оскільки і балансова вартість об’єкта, і виручка від реалізації будуть відомі.

Зверніть увагу на ще один важливий момент:

балансову вартість об’єкта ОФ групи 1 потрібно брати з урахуванням амортизаційних відрахувань, нарахованих за квартал, в якому вони продаються.

 

Сергій ДЕЦЮРА