22.12.2008

Із послуг з ремонту меблів сплачуються внески до Пенсійного фонду

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Із послуг з ремонту меблів сплачуються внески до Пенсійного фонду

 

Фізичні особи за договором надали підприємству послуги з ремонту меблів в офісі. При здійсненні перевірки було встановлено, що з цих послуг не сплачувалися внески до Пенсійного фонду. Підприємство змушують сплатити внески і штраф. Чи правомірні дії перевіряючих?

(м. Харків)

 

Як відомо з вартості послуг, які надані за договорами цивільно-правового характеру не потрібно сплачувати внески до Пенсійного фонду. Ця норма випливає із

Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в редакції від 09.07.2003 р. № 1058-IV. З нею також погоджується і Пенсійний фонд (листи від 01.09.2006 р. №11127/03-02 та від 09.11.2006 р. № 14663/03-30).

Але перепоною для правильного застосування цієї норми є розмите визначення понять «послуги» та «роботи» (з вартості робіт внески якраз справляються). Для розрізнення цих понять ПФУ звертається до

статті 901 «Договір про надання послуг» та 837 «Договір підряду» Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ).

Розглядаючи ці дві статті ПФУ дійшов висновку (

лист від 09.11.2006 р. № 14663/03-30), що ознаками послуг є відсутність результату майнового характеру, невіддільність від джерела або від одержувача, синхронність надання й одержання, неможливість зберегти та споживчість послуги при її наданні.

Відповідно до

частини першої ст. 837 ЦКУ за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Предметом підрядних відносин (роботи) може бути як створювана річ, так і обробка, переробка, ремонт уже існуючої речі.

Отже, відповідно до цих критеріїв і необхідно розрізняти роботи і послуги. У нашому випадку

ремонт меблів необхідно класифікувати як роботи, бо, як зазначено вище, предметом договору підряду (за яким виконується робота) є ремонт уже існуючої речі. Також необхідно зазначити і те, що при ремонті речі існує результат майнового характеру.

Підсумувавши всі докази, можна впевнено стверджувати, що ремонт меблів відноситься до роботи, а отже, з їх вартості необхідно сплачувати внески до ПФУ.

 

Сергій ДЕЦЮРА