29.12.2008

Про затвердження Методичних рекомендацій з питань організації державної експертизи проектів

Наказ від 13.11.2008 р. № 828

ДЕРЖЕКСПЕРТИЗА ПРОЕКТІВ БУДІВНИЦТВА —

МНС затвердило Методичні рекомендації

 

Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 13.11.2008 р. № 828

«Про затвердження Методичних рекомендацій з питань організації державної експертизи проектів»

 

Для здійснення інвестиційної діяльності у сфері будівництва інвестор відповідно до

ст. 8 та 15 Закону України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.91 р. № 1560-XII повинен, зокрема, одержати позитивний комплексний висновок державної експертизи щодо додержання в інвестиційних програмах та проектах будівництва діючих нормативів з питань санітарного і епідемічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної безпеки, міцності, надійності та необхідної довговічності будинків і споруд, а також архітектурних вимог.

Одержання такого позитивного висновку буде підставою для затвердження (перезатвердження) Укрдержбудекспертизою Мінрегіонбуду або її місцевими підрозділами програм і проектів (за винятком проектів, для затвердження яких комплексний висновок державної експертизи необов’язковий) на проведення будівництва (

п. 5 Порядку затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх державної експертизи, затвердженого постановою КМУ від 31.10.2007 р. № 1269).

Однією із складових такої експертизи виступає державна експертиза з питань техногенної безпеки

проектів будівництва об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій.

Порядок

проведення такої державної експертизи затверджений постановою КМУ від 20.09.2008 р. № 767. Слід зазначити, що така експертиза проводиться стосовно тих об’єктів будівництва, які наведені в Переліку об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій, проекти будівництва яких підлягають державній експертизі з питань техногенної безпеки, затвердженому постановою КМУ від 20.09.2008 р. № 767.

Тому з метою здійснення правового регулювання проведення експертизи будівництва об’єктів, що становлять техногенну, підвищену екологічну, ядерну та радіаційну небезпеку МНС

наказом , що коментується, затвердило Методичні рекомендації з організації державної експертизи з питань техногенної безпеки проектів будівництва об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій.

У цих

Методичних рекомендаціях описано основні моменти організації і проведення державної експертизи техногенної безпеки проектів будівництва об’єктів. Здійснення таких експертиз покладено на працівників Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки МНС, її територіальних інспекцій, а також експертно-технічних центрів цивільного захисту та техногенної безпеки.

Мета проведення експертизи

полягає у виявленні в проектах будівництва порушень вимог державних будівельних норм та правил, перевірці обґрунтованості проектних рішень у сфері техногенної безпеки та підготовці експертного висновку за результатами експертизи.

Після проведення експертизи складається Експертний висновок

. Він може бути як позитивний, так і негативний (форма висновків наведена в додатку 1 та 2 до Методичних рекомендацій). У випадку непогодження замовника з експертним висновком (отримання негативного висновку), він може оскаржити його в місячний строк у вищому органі державного нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки чи в суді.

Оригінал складеного експертного висновку надається замовникові експертизи, копія ж такого висновку направляється до територіального або місцевого органу державного нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки.

Слід указати на те, що отриманий висновок є складовою частиною висновку комплексної державної експертизи, а тому впливає на загальний висновок державної експертизи.