04.02.2008

Про надання відповіді

Лист від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117

Якщо податковий борг виник з вини банку,

то платник податків має повторно сплатити суму — так вважає ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117

«Про надання відповіді»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок застосування п. 16.5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III у частині погашення податкового боргу платників податків, що виник з вини банку.

Зокрема, ДПАУ вказала на те, що за порушення строків зарахування податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів і державних цільових фондів з вини банку такий

банк сплачує пеню за кожний день прострочення, штрафні санкції та несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного та повного внесення платежів до бюджетів. Платник податків у цьому випадку звільняється від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування таких платежів, тобто такому платнику податків не нараховуються пеня і штрафні санкції.

Але при цьому, на думку авторів

листа, платник податків не звільняється від обов’язку сплатити основну суму податкового боргу. Податковий борг платника податків, що виник з вини банку, і надалі значиться за таким платником податків. Як бачимо, ДПАУ вважає, що платник податків має повторно сплатити суму узгодженого податкового зобов’язання чи податковий борг, навіть якщо в несплаті винен не він, а банк. Зауважимо, що це давня позиція ДПАУ. Уперше її було озвучено в Податковому роз’ясненні, затвердженому наказом ДПАУ від 17.01.2002 р. № 29.

На нашу думку, це суперечить змісту

п. 16.5 Закону № 2181. Адже в цьому пункті йдеться про повне звільнення платника податків від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування платежу до бюджету з вини банку. Аналогічної думки дотримується і Держпідприємництва у своєму листі від 29.03.2002 р. № 5-532/1815. Тим більше, що згідно з Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою НБУ від 21.01.2004 р. № 22, банк зобов’язаний відразу після виявлення своєї помилки перерахувати ці кошти на рахунок одержувача, якому вони призначалися, але внаслідок помилки банку не були зараховані. І якщо дотримуватися фіскальної думки ДПАУ, то може виникнути ситуація, коли до бюджету від платника податків двічі надійде та сама сума.

У такій ситуації порадимо не сплачувати повторно суму податкового зобов’язання, а оскаржити рішення податкових органів. Документальним підтвердженням своєчасної сплати податкового зобов’язання може стати копія платіжного доручення з позначкою банку.