04.02.2008

Про подання звітності юридичними особами, які не використовують працю найманих працівників та не нараховують зарплату

Лист від 03.12.2007 р. № 19395/03-30

Якщо підприємство не використовує працю

найманих працівників, пенсійну звітність подавати не потрібно — ліберальне роз’яснення Пенсійного фонду

 

Лист Пенсійного фонду України від 03.12.2007 р. № 19395/03-30

«Про подання звітності юридичними особами, які не використовують працю найманих працівників та не нараховують зарплату»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд відповів на запитання, чи повинні подавати звітність до органів Пенсійного фонду юридичні особи, які не використовують працю найманих працівників і відповідно не нараховують заробітну плату . Зауважимо, що таке можливо, зокрема, на етапі створення підприємства (коли підприємство зареєстроване, але ще фактично не розпочало діяльність).

До відповіді на це запитання автори

листа підійшли дуже ліберально.

Так, у листі зазначено, що обов’язок щодо подання звітності покладається на страхувальників (

ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV). У свою чергу, підприємства набувають статусу страхувальника при виконанні таких умов (це випливає з переліку страхувальників, наведеного в ст. 14 Закону):

— використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

— мають окремий баланс та самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

На цій підставі автори

листа доходять висновку, що юридичні особи, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду, але не мають статусу страхувальника, не є платниками страхових внесків, не зобов’язані подавати щомісячну звітність до органів Пенсійного фонду. Отже, логіка така: підприємство, яке не використовує працю найманих працівників, не сплачує страхові внески, а отже, не може вважатися страхувальником. У свою чергу, обов’язок подання звітності покладено саме на страхувальників.