04.02.2008

Калейдоскоп документів. Про затвердження Змін до Положення про порядок емісії платіжних карток та здійснення операцій з їх застосуванням

Калейдоскоп документів від 04.01.2008 р. № 2

До Положення про платіжні картки внесено зміни

 

Нацбанк уніс зміни до

Положення про порядок емісії платіжних карток та здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою НБУ від 19.04.2005 р. № 137.

Зміни переважно стосуються банків — емітентів та еквайрів платіжних карток. Нацбанк зобов’язав їх відзвітувати про роботу з платіжними картками, привести у відповідність до чинного законодавства договори, укладені з торговцями, які приймають до розрахунку платіжні картки, повідомляти Нацбанк про зміну інформації про роботу банку в платіжній системі або після її доповнення новою інформацією.

1.

Довідки про повернення платіжної картки, кредиту і процентів за ним. Банки зобов’язали на вимогу клієнта після виконання зобов’язань сторін або в разі розірвання (закінчення строку дії) договору видати клієнту довідку про повернення платіжної картки, кредиту і процентів за ним.

2.

Попередньо оплачені картки для фізичних осіб. Зарахування коштів на попередньо оплачену картку здійснюється в межах максимальної суми (1000 грн.) за рахунок внесення готівки або шляхом переказу коштів з інших власних рахунків. Попередньо оплачені платіжні картки фіксованого номіналу поповненню не підлягають.

3.

Торговці мають приймати картки різних емітентів. Договір між еквайром і торговцем не повинен містити обмежень щодо прийняття платіжних карток інших емітентів та інших платіжних систем.

4.

Призупинення дії картки. Банк має право прийняти рішення про тимчасове призупинення операцій з використанням платіжної картки, а також про вилучення платіжної картки за наявності обставин, що можуть свідчити про неправомірне використання платіжної картки або її реквізитів, користування платіжною карткою не уповноваженою на це особою, а також в інших випадках, обумовлених договором. Емітент зобов’язаний повідомити держателя платіжної картки про прийняте рішення.

(Постанова Правління Національного банку України від 04.01.2008 р. № 2 «Про затвердження Змін до Положення про порядок емісії платіжних карток та здійснення операцій з їх застосуванням»)