04.02.2008

Як відзвітувати щодо ПДФО, якщо у 2007 році підприємцем було отримано непідприємницькі доходи

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як відзвітувати щодо ПДФО, якщо у 2007 році підприємцем було отримано непідприємницькі доходи

 

Приватний підприємець на загальній системі оподаткування, крім підприємницького доходу, у 2007 році також одержував зарплату. При цьому він платив за своє навчання в інституті та бажає скористатися правом на податковий кредит. Крім того, у 2007 році він продав свою частку в ТОВ. Як і в які строки відзвітувати щодо податку з доходів фізичних осіб за 2007 рік?

(м. Херсон)

 

Нагадаємо, що чинним законодавством передбачено два види декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб — підприємців: «цивільна» та «підприємницька».

1. «Цивільна» декларація

. Згідно з п. 18.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) перший вид декларації подається платником податків, який:

зобов’язаний подавати податкову декларацію у випадках, передбачених Законом про податок з доходів чи іншими законами;

має право подавати таку декларацію для отримання податкового кредиту за умови, якщо ним протягом року було отримано дохід у вигляді заробітної плати.

Така декларація подається до податкового органу за підсумками року

до 1 квітня поточного року, тобто граничний строк подання — 31 березня поточного року (у 2008 році 31 березня — понеділок).

2. «Підприємницька» декларація.

Другий вид декларації подається всіма фізичними особами — підприємцями, які протягом будь-якого періоду звітного року перебували на загальній системі оподаткування, незалежно від того, чи здійснювали вони підприємницьку діяльність і чи було отримано дохід від неї. Граничний строк подання такої річної декларації9 лютого звітного року* (п. 14.5 Інструкції про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затвердженої наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12; далі — Інструкція № 12).

* Фахівці ДПАУ роз’яснюють: оскільки 9 лютого припадає на вихідний день (незважаючи на рекомендовані Кабміном перенесення), річну «підприємницьку» декларацію можна подати 11 лютого. Докладніше див. на с. 14 цього номера.

У цій ситуації платнику податків необхідно задекларувати як підприємницький, так і непідприємницький дохід у вигляді зарплати (оскільки він претендує на податковий кредит) і дохід від операції з інвестиційними активами (продажі частки у ТОВ).

Для цього платнику податків необхідно подати

дві податкові декларації, тобто не пізніше 9 лютого 2008 року фізична особа — підприємець має подати «підприємницьку» декларацію, а до 1 квітня 2008 року — «цивільну».

Звертаємо увагу, що зазначені декларації і в цьому році подаються

за старою формою згідно з додатком 1 до Інструкції № 12. При цьому в «підприємницькій» декларації відображаються тільки підприємницькі доходи (заповнюються тільки підрозділ 1.3 розділу 1 та розділ 3). У «цивільній» декларації відображається решта доходів: за основним і за неосновним місцем роботи, іноземні доходи (заповнюються всі необхідні розділи). До «цивільної» декларації необхідно додати: Перелік сум витрат, що включаються до складу податкового кредиту (додаток 1) і Розрахунок суми податку з доходів, що підлягає поверненню платнику податків або сплаті до бюджету, у тому числі у зв’язку з нарахуванням податкового кредиту (додаток 2).

Зауважимо, що обов’язкового подання двох декларацій у разі декларування підприємницького та непідприємницького доходу законодавчо не встановлено. Тому, у принципі, платник податків може об’єднати «цивільну» та «підприємницьку» декларації, заповнити в останній розділи з «цивільною» інформацією та подати не пізніше 9 лютого декларацію з узагальненими даними. Однак на практиці податкові органи цього не схвалюють.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА