04.02.2008

При відвантаженні товару постачальник має виписати податкову накладну, а при його поверненні — Розрахунок коригування

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

При відвантаженні товару постачальник має виписати податкову накладну, а при його поверненні — Розрахунок коригування

 

Відвантаження товару покупцю та його повернення відбулися в одному місяці. При цьому ні податкову накладну, ні Розрахунок коригування покупцю ми не виписали на тій підставі, що господарську операцію (відвантаження та повернення товару) було здійснено в одному звітному періоді. Чи не є це порушенням?

(м. Львів)

 

Постачальник зобов’язаний виписати при відвантаженні товару податкову накладну і

Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (далі — Розрахунок коригування).

Такого висновку доходимо на підставі норм

Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Так, згідно з п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна виписується в момент виникнення податкових зобов’язань. А відповідно до п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ вважається, зокрема, дата відвантаження товарів покупцю. Отже, при відвантаженні покупцю товарів постачальник зобов’язаний виписати податкову накладну .

Крім того, при поверненні товару постає питання про необхідність коригування раніше нарахованого зобов’язання. Зокрема, згідно з

п. 4.5 Закону про ПДВ у разі повернення товарів сума податкових зобов’язань з ПДВ у постачальника коригується. У свою чергу, відповідно до п. 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, у разі коригування сум податкових зобов’язань згідно з п. 4.5 Закону про ПДВ постачальник товарів виписує Розрахунок коригування.

Нагадаємо, що дані

Розрахунку коригування заносять до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних, а також відображають у декларації з ПДВ. Однак у питанні щодо відображення даних Розрахунку коригування в декларації з ПДВ є один нюанс. Зверніть увагу на назву рядка 8 декларації з ПДВ: «Коригування на підставі попередніх звітних періодів (+ або -) (у разі заповнення цього рядка обов’язковим є подання додатка 1 до декларації)». Як бачимо, цей рядок декларації дозволяє включати до нього коригування податкових зобов’язань з ПДВ на підставі попередніх звітних періодів. Ця норма міститься в п. 5.6 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166).

У нашому ж випадку податкові зобов’язання коригуються

за поточний звітний період. Це дає нам право стверджувати, що підприємство в такому випадку може скористатися цією нормою Порядку № 166 та відобразити таке коригування у згорнутому вигляді в рядку 1 декларації з ПДВ. І відповідно не подавати додаток 1 до декларації з ПДВ (оскільки в рядку 8.3 буде прокреслення).

Безумовно, такий підхід у світлі оновлення додатка 1 до декларації з ПДВ є чудовою «зачіпкою», щоб не розкривати інформацію про свого покупця. І якщо раніше багато хто із платників податків не наголошував на цьому, то сьогодні не зашкодить цим скористатися.

 

Юлія ЛІТВІНЕНКО