11.02.2008

Калейдоскоп документів. Об’єкти держвласності заборонено відчужувати і передавати в оренду

Калейдоскоп документів від 24.12.2007 р. № 1231-

Об’єкти держвласності заборонено відчужувати і передавати в оренду

 

Кабмін своїм

розпорядженням заборонив відчужувати об’єкти державної власності та укладати нові договори оренди щодо таких об’єктів. Заборона діє до прийняття Кабміном окремого рішення з цього питання.

Законність таких дій Кабміну під запитанням, але з прийнятим рішенням усе-таки доведеться рахуватися балансоутримувачам державного майна, відповідним міністерствам та іншим суб’єктам управління об’єктами державної власності. Розпорядження діє також і стосовно відчуження майна господарських товариств, у статутному фонді яких корпоративні права держави перевищують 50 %, а також стосовно здійснення додаткової емісії акцій цими товариствами.

Щодо заборони на укладення нових договорів оренди об’єктів держвласності докладніші роз’яснення надав ФДМУ у своєму

листі. Фонд пропонує не тільки не укладати нові договори оренди, а й утриматися від оголошення нових конкурсів на право оренди, а також від визначення переможців за конкурсами, які було проведено раніше. Інакше потенційні орендарі та переможці конкурсів зможуть доводити факт порушення своїх прав у судовому порядку.

(

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.12.2007 р. № 1231-р, лист Фонду державного майна України від 10.01.2008 р. № 10-16-118)