11.02.2008

Особливості сплати транспортного податку при самостійному ввезенні транспортних засобів із-за кордону

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Особливості сплати транспортного податку при самостійному ввезенні транспортних засобів із-за кордону

 

Наше підприємство ввозить транспортні засоби з-за кордону для власного використання. У зв’язку з цим просимо дати роз’яснення, які особливості сплати транспортного податку згідно з чинним законодавством щодо податку з власників транспортних засобів при реєстрації таких транспортних засобів?

 

Справляння податку з власників транспортних засобів здійснюється відповідно до

Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII (далі — Закон).

Реєстрація транспортного засобу в Україні

вперше, яка здійснюється уповноваженими державними органами, називається перша реєстрація. Таким чином, авто, увезені підприємством в Україну, при реєстрації в органах ДАІ проходять першу реєстрацію. При цьому потрібно знати таке.

1.

Ставки. Для транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні, установлено окремі ставки, наведені в ст. 3 Закону (перша частина таблиці).

2.

Сплата податку. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією відповідно до ст. 5 Закону. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний строк після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

3.

Пільги. Пільги, визначені ст. 4 Закону, не поширюються на транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, крім легкових автомобілів для інвалідів (код 8703) з об’ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України.

4.

Зняття з реєстрації. Податок, сплачений при першій реєстрації, не перераховується та не зменшується при знятті транспортного засобу протягом року з реєстрації (перереєстрації).

Таким чином, виходячи з вищевикладеного, вашому підприємству за ввезені транспортні засоби з-за кордону

перед реєстрацією необхідно сплатити річну суму податку, незалежно від того в якому місяці транспортні засоби було зареєстровано.

 

Наталія КИРПА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян